21.8 C
Brussel

Schrijnend tekort aan kinderopvang in Vlaanderen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vrije plaatsen in de Vlaamse kinderopvang zijn zeer beperkt. Dat meldt Het Laatste Nieuws. In sommige gevallen gaan wanhopige ouders zelf over tot omkoping. Tegelijkertijd zorgt de regeldrift van de overheid er voor dat kleinere crèches hun deuren moeten sluiten.

Elke dag proberen aanstaande ouders ergens in Vlaanderen een plek te bemachtigen in een crèche of bij een onthaalouder, maar door het steeds toenemend tekort aan opvangplaatsen blijkt dat moeilijker en moeilijker. In 2022 waren in de Vlaamse Gemeenschap 93.128 vergunde opvangplaatsen beschikbaar voor baby’s en peuters. Vorig jaar verdwenen er 1.553, voor derde jaar op rij een daling.

Eerder al getuigden twee medewerkers van crèches dat sommige ouders bereid zijn over te gaan tot omkoping via cash of cadeaus. Pedagoge Lynn Geerinck vertelt aan Het Laatste Nieuws dat er inderdaad sprake is van een schrijnend tekort aan plaatsen. “Sommige kinderdagverblijven zijn al volzet tot september 2024. Er is zelfs een crèche die al volgeboekt is tot januari 2025”, zegt ze.

Te strenge overheid

Tegelijkertijd dwingt de overheid steeds meer kinderopvangen om de deuren te sluiten. “De drempel om een crèche te sluiten is te laag geworden”, zegt advocaat Dirk Van Heuven van het advocatenkantoor Publius aan De Tijd. Zijn kantoor neemt namelijk meer en meer crèches onder de arm in hun strijd tegen gedwongen sluiting.

“Vroeger werd een crèche meestal gesloten na ernstige veiligheidsincidenten, nu gaat het vaak om tekortkomingen zoals het ontbreken van een risicoanalyse, een crisisaanpak of een procedure voor klachtenbehandeling”, zegt Van Heuven. “Daarnaast valt de overheid vaak over het gebrek aan kennis van begrippen als ‘pedagogisch raamwerk’ en ‘systemen van welbevinden’ bij de kindbegeleiders.”

Daardoor geven kleinere opvangplaatsen er snel de brui aan. De lijst tekortkomingen hakt er stevig in en ook de procedureslag is uitputtend en duur. “De overheid laat de nieuwe aanpak niet eerst insijpelen in de sector, maar stormt het jongste anderhalf jaar op de crèches af, met tal van inspecties, schorsingen en sluitingen. Het ging van niets naar alles”, zegt advocaat Gregory Vermaercke aan De Tijd.

Utopische ideeën van Rousseau

In deze context wil Vooruit-voorzitter Connor Rousseau elk kind in België een half jaar lang gratis naar de kinderopvang laten gaan. “Een utopie” volgens Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot (Vlaams Belang).

Lees verder:

“Plannen Vooruit zijn utopie”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen