22.2 C
Brussel

Scholz brengt onrust in Duitse coalitie na Chinese investeringen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Wetgevers hekelen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz omdat hij een omstreden Chinese investering in een Hamburgse haventerminal heeft goedgekeurd, zo meldt Politico. De goedkeuring kwam er ondanks bezwaren van vice-kanselier Robert Habeck en andere ministeries.

Door een cruciale fout van belangrijke departementen tijdens het investeringsonderzoek kon Scholz zijn critici te slim af zijn. Veel landen kijken naar de manier waarop Duitsland met China omgaat omdat dit de grootste economie van de EU is. Er is in Europa een groeiende vraag om de nationale economieën minder risicovol te maken door hun afhankelijkheid van China te verminderen.

Gemengde signalen van Scholz

Maar Berlijn stuurt een gemengde boodschap. Scholz waarschuwde eerder deze week dat China steeds meer een concurrent en rivaal voor de EU wordt. Tegelijkertijd streeft hij naar nauwere samenwerking met Peking door op 20 juni in Berlijn een gezamenlijke regeringstop te organiseren.

Berlijn blijft eveneens vasthouden aan een deal waardoor het Chinese staatsbedrijf Cosco een belang van 24,99 procent in een Hamburgse containerterminal kan kopen. Het regeringsbesluit dat deze deal goedkeurde werd echter in twijfel getrokken zodat de overname aan strengere beperkingen kon worden onderworpen.

Met zijn besluit om deze bezwaren weg te nemen en door te gaan met de deal van vorig jaar, negeerde Scholz het ministerie van Economie dat belast is met de beoordeling van investeringen.

Incompetente ministeries

Robert Habeck, de Duitse Vicekanselier van Die Grünen, verzette zich tegen het plan van Scholz en drong aan op een vermindering van de aandelen van Cosco in de terminal. Ook andere ministeries, zoals Buitenlandse Zaken en Financiën, maakten zich zorgen.

Uiteindelijk kon Scholz de verkoop er echter doordrukken omdat voor elke wijziging van de voorlopige goedkeuring in oktober unanieme steun van het kabinet nodig was, aldus een ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken die vanwege de gevoeligheid van de zaak niet wou worden geïdentificeerd.

Zowel het Bundesamt für Informationssicherheit als het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken zaten blijkbaar aan het stuur te slapen omdat zij de informatie niet controleerden en de fout niet inzagen. Hoewel de veiligheidsautoriteiten nu zeggen dat de terminal “kritieke infrastructuur” is, gold dat dus eigenlijk al sinds een jaar geleden.

Donderwolken binnen de coalitie

De actie van Scholz leidde tot onrust binnen de regerende coalitie van de sociaaldemocraten van de kanselier, de Groenen van Habeck en de Vrije Democratische Partij (FDP).

De groene volksvertegenwoordiger Felix Banaszak zei bijvoorbeeld dat Scholz “een buitenlands economisch beleid bevordert dat niets heeft geleerd van de fatale fouten in de omgang met Rusland”.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen