Het lerarentekort begint meer en meer invloed te hebben op de dagelijkse werking van het onderwijs. In sommige middelbare scholen worden zelfs examens geschrapt omdat leerlingen te weinig leerstof hebben gekregen doorheen het jaar, dat meldt Het Laatste Nieuws. Andere scholen hebben dan weer besloten de punten niet mee te rekenen voor het eindresultaat. Partijvoorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken zegt op Twitter dringend te moeten inzetten op het aantrekkelijker maken van het lerarenberoep.
Steven De Brandt, algemeen directeur van de Sint-Niklase school WeTech, zegt aan de redactie van HLN dat ze de examens voor Nederlands en Engels hebben moeten schrappen. “Niet alle klassen uit de eerste graad zullen een examen Engels krijgen. In de tweede graad geldt dat ook voor Nederlands. Het gaat om twee leerkrachten die uitvielen en voor wie we geen vervanging vonden. Ik heb zelfs ouders gevraagd om in te springen, maar helaas”, zo klinkt de wanhopige reactie van De Brandt.
De technische school heeft ook een alternatief voorzien. Ze hebben besloten leerlingen te evalueren op basis van hun dagelijks werk. Om iedereen toch maar een beetje Engels en Nederlands te geven, moesten ze doorheen het jaar klassen afwisselend in studie zetten.
Met deze voorbeelden wordt meteen duidelijk hoe rampzalig de situatie op de scholen is. De secundaire school Heilige Familie in Sint-Niklaas riep zelfs twee gepensioneerde collega’s in om te helpen bij de examens.
Examens schrappen komt meer voor, Van Grieken wijst naar de Vlaamse regering
Het Katholiek Onderwijs in Vlaanderen probeert het schrappen van examens te nuanceren. “Al enkele jaren zien we dat scholen examens moeten afgelasten omdat leerlingen een vak het hele trimester nauwelijks hebben gekregen”, zegt woordvoerder Pieter-Jan Crombez. Toch erkennen ze dat het frequenter voorkomt. Het vormt elke dag een groter probleem.
Partijvoorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken reageert dat er dringend iets moet gedaan worden. “Het lerarentekort neemt steeds dramatischere proporties aan. Kennis en kunde zijn de enige grondstoffen waarover we in Vlaanderen beschikken. Het lerarenberoep moet dringend opnieuw aantrekkelijk gemaakt worden – ook daarin slaagt de Vlaamse Regering helaas niet”, zo klinkt het op Twitter.
Het lerarentekort neemt steeds dramatischere proporties aan. Kennis en kunde zijn de enige grondstoffen waarover we in Vlaanderen beschikken. Het lerarenberoep moet dringend opnieuw aantrekkelijk gemaakt worden – ook daarin slaagt de Vlaamse Regering helaas niet. pic.twitter.com/fAsEBiBOYb
— Tom Van Grieken (@tomvangrieken) June 1, 2023