21.4 C
Brussel

Saudi’s dan toch betrokken in 11 september-aanslag?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Al Qaida en Al Qaida alleen heeft de aanslag op de WTC-torens en het Pentagon uitgevoerd op 11 september 2001. Dat was decennialang het vaste geloof in het Westen. Maar nieuw onderzoek wijst op een andere mogelijkheid. Saudi-Arabië, de staat, zou mee betrokken zijn geweest in de islamistische aanslag die duizenden mensen het leven kostte. Dat meldt het vooraanstaande blad The Atlantic.

De openbaring kadert in de rechtszaak die families van de slachtoffers hebben ingesteld tegen de Saudische overheid. Er waren al langer beweringen dat de – op papier nochtans – Saudi-Arabische bondgenoot en belangrijke olieleverancier van de VS betrokken zou geweest zijn bij de 11 september-aanslagen.

FBI-verslagen over Al Qaida

In een 71 pagina’s tellend document staan de grote bevindingen uit de rechtszaak, onder meer gebaseerd op vertrouwelijke FBI-verslagen. En hieruit zou moeten blijken dat de dodelijke aanslagen werden gefinancierd door Saudische oliesjeiks en dat Al Qaida aanzienlijke en zelfs beslissende steun kreeg van de staat Saudi-Arabië om de aanslagen uit te voeren.

Volgens de advocaten van de aanklagers zetten functionarissen van de Saudische regering in de Amerika immers een netwerk op dat cruciale hulp bood aan de eerste groep van 9/11-kapers die het land binnenkwamen. Saudische ambtenaren zouden zo de ontvangst, het vervoer en het verblijf van terroristen Khalid al-Mihdhar en Nawaf al-Hazmi hebben geregeld, na hun aankomst op 15 januari 2000 in de VS, in de Californische deelstaat.

Saudi-Arabië ontkent in elk geval de beschuldigingen en vraagt dat de aanklacht wordt afgewezen. De rechtszaak en vooral de bevindingen die erdoor naar boven komen, zouden de diplomatieke banden tussen Saudi-Arabië en de VS sterk kunnen schaden. Een rechtbank in New York zal binnenkort een oordeel vellen, want er zijn nog verzegelde onderzoeksverslagen van de FBI en andere bewijsstukken die zouden ontsloten worden in de afwikkeling van het proces. Een rechtbank in New York zal binnenkort een oordeel vellen.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen