13.3 C
Brussel

Sanna Marin stopt als partijleidster na nationalistische overwinning

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Sanna Marin, de huidige leider van de Finse Sociaal-Democratische Partij (SDP), heeft aangekondigd haar functie neer te leggen. Dit komt na de nederlaag van haar partij bij de recente parlementsverkiezingen, die werden gewonnen door de conservatieven en nationalisten. Het nieuws van haar aftreden werd bevestigd door YLE, de nationale publieke omroep van Finland.

Marin, die momenteel nog premier van Finland is, deed de aankondiging eerder vandaag tijdens een persconferentie. Zij verklaarde dat zij haar rol als premier zal blijven vervullen totdat er een nieuwe regering is gevormd. Marin voegde er ook aan toe dat ze actief lid zal blijven van de SDP en dat ze de partij op alle mogelijke manieren zal steunen.

Marin was al jaren een sleutelfiguur in de Finse politiek en heeft de SDP door verschillende moeilijke periodes geleid. Op Europees vlak was zij een uithangbord van het socialisme. Haar leiderschap was instrumenteel in het succes van de partij bij de verkiezingen van 2019, toen ze als grootste partij in het parlement uit de bus kwam. Deze keer leed de partij echter een gevoelige nederlaag.

De SDP na Marin

Het aftreden van Marin is met gemengde reacties ontvangen. Sommigen, zoals haar partijgenoten, hebben hun bewondering uitgesproken voor haar leiderschap en haar inzet voor de sociaaldemocratische waarden. Ook in de buitenlandse linkse media was er een zeker ‘fangirl’-fenomeen, waarbij sommige kranten haar zelfs ‘de coolste premier van Finland’ noemden. Anderen hebben haar echter bekritiseerd omdat ze belangrijke campagnebeloften, zoals het verbeteren van de gezondheidszorg en het aanpakken van ongelijkheid, niet heeft waargemaakt.

Het vertrek van Marin zal leiden tot een strijd om het leiderschap binnen de SDP. Maarit Feldt-Ranta, plaatsvervangend partijleider, wordt gezien als een mogelijke opvolger, evenals de huidige minister van Financiën, Annika Saarikko. De verkiezing van een nieuwe partijleider zal naar verwachting in de komende weken plaatsvinden.

Nationalistische overwinning

Ondertussen wordt verwacht dat de conservatieve Nationale Coalitiepartij onder leiding van Petteri Orpo een nieuwe regering zal vormen. De partij won bij de recente verkiezingen 48 zetels en is daarmee de grootste partij in het parlement. Orpo heeft beloofd zich onder meer te richten op het versterken van de Finse economie en het stimuleren van werkgelegenheid.

Ook de rechtsnationalistische Finnenpartij van Riika Pura behaalde met 39 zetels een mooi resultaat.

BRON:yle
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen