14.3 C
Brussel

Samyn wil republiek Artsakh erkennen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang wil de republiek Artsakh erkennen als onafhankelijke staat, zo meldt de partij in een persbericht. “Artsakh moet niet enkel erkend worden als soevereine staat, er moeten ook diplomatieke betrekkingen met deze republiek worden aangeknoopt”, zegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). Zij verwijst daarbij naar het voorstel van resolutie dat in 2021 werd ingediend. “De historische redenen en internationaalrechtelijke argumenten hiervoor zijn voldoende sterk.”

Artsakh is een regio waar veel etnische Armeniërs wonen. Het gebied was doorheen de geschiedenis verbonden met Armenië. Na de val van de Sovjet-Unie wilde Azerbeidzjan het grondgebied opeisen, wat resulteerde in een gewapend conflict en een wapenstilstand in 1994. In 2020 startte het Islamitische land echter een nieuwe veroveringstocht rondom Nagorno-Karabach. Het schuwde daarbij de oorlogsmisdaden niet, zo waren ook scholen en ziekenhuizen slachtoffer van gewetenloze aanvallen. Uiteindelijk werd een groot deel van Nagorno-Karabach door de Azeri’s militair bezet. “Azerbeidzjan richtte ook een landverbinding op met hun exclave Nachitsjevan, wat hen rechtstreeks doet grenzen aan hun naaste bondgenoot in dit conflict, het Turkije van Erdogan”, weet Samyn. “En bij het erop volgende staakt-het-vurenbestand wonnen Turkije, Rusland en Azerbeidzjan, en bleef de Armeense bevolking achter als grote verliezer. Duizenden Armenen werden van hun gronden en uit hun huizen verjaagd.”

Internationale erkenning

De Armenen worden door de internationale gemeenschap in de steek gelaten. “Frank Vandenbroucke (Vooruit) zag er, toen hij Meryame Kitir (Vooruit) opvolgde als minister van Ontwikkelingssamenwerking, geen prioriteit in voor de Belgische hulpverlening”, gaat Samyn verder. De Brasschaatse vindt het schrijnend dat Europees president Charles Michel (MR) over de kwestie in gesprek ging met de president van Azerbeidzjan en de eerste minister van Armenië, zonder dat er een vertegenwoordiging van Artsakh aanwezig was.

Nochtans voldoet Artsakh aan alle criteria waaraan staten moeten voldoen voor internationale erkenning. “Die erkenning zou niet enkel bescherming bieden aan de zwaar getroffen burgerbevolking en hun Armeense erfgoed”, besluit Samyn. “We zouden op die manier de Armenen in Artsakh een hart onder de riem kunnen steken in hun gerechtvaardigde strijd tegen de bezetter. Helaas toont geen enkele andere partij, ook de N-VA, niet de moed om tot een erkenning over te gaan.”

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen