22.2 C
Brussel

Samyn: “Meer internationale aandacht nodig voor christenvervolging”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

1 op 7 christenen wereldwijd wordt vervolgd. Dat is de grote vaststelling en waarschuwing die Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) meegaf op de persconferentie in de Kamer woensdagnamiddag. “We willen met deze conferentie de aandacht hierop vestigen en hopen dat politici over de partijgrenzen heen zich inzetten om hier een eind aan te maken.” De conferentie werd mee voorgezeten door Wimco Ester van de ngo Open Doors, die de onderdrukking van christenen globaal bijhoudt.

De internationale organisatie Open Doors doet al sinds 1993 onderzoek naar de vervolging van christenen. Elk jaar brengt Open Doors de Ranglijst Christenvervolging uit en laat zien in welke vijftig landen christenen het zwaarst worden vervolgd. Daar staan steevast enkele gekende en beruchte landen zoals Afghanistan, Iran, Soedan en Noord-Korea – maar ook landen als India staan hoog op de roemloze lijst.

De problematiek lijkt ook niet direct te verdwijnen. De teller staat momenteel op 360 miljoen christenen die te maken hebben met zeer zware tot extreme vervolging. Eén op zeven christenen wereldwijd kunnen hun geloof niet in vrijheid beleven. Het gaat van inmenging in het persoonlijk of familiaal verband, over repressie in de publieke ruimte tot dodelijk geweld. Eén christelijke jonge vrouw in Nigeria – Deborah Yakubu – werd zo vorig jaar gestenigd en verbrand. De meeste daders werden niet opgepakt of vervolgd.

Lahbib moet druk uit oefenen op landen waar christenvervolging meest voorkomt, zegt Samyn

“Christenvervolging blijft een onderbelicht politiek thema”, zo lichtte Samyn toe. “Vandaag zet enkel het Vlaams Belang dit zwaar onderschat probleem aan de agenda. We hopen daar verandering in te brengen.”

Voor de camera van V-NIEUWS had Samyn ook een boodschap voor buitenlandminister Hadja Lahbib (MR). Zij moet haar werk doen “op internationaal niveau en deze grove schendingen van mensenrechten, deze grove christenvervolgingen moeten internationaal op de kaart worden blijven gezet en het moet bij de desbetreffende landen onder de aandacht worden gebracht.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen