16.4 C
Brussel

Sam Van Rooy: “Black-Out-avonden zijn antiblank racisme”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In het Verenigd Koninkrijk zorgt een theater in Oost-Londen voor ophef. Theatre Royal Stratford East plant een opvoering van een toneelstuk over de Afro-Amerikaanse geschiedenis exclusief voor een publiek dat zich ‘volledig met zwart’ identificeert, aldus Het Nieuwsblad. Op het initiatief kwam veel kritiek, onder meer door Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang). 

Het Theatre Royal Stratford East in Oost-Londen veroorzaakt ophef door blanken te weren voor een speciale opvoering. Het stuk Tambo & Bones, dat de Afro-Amerikaanse geschiedenis verkent, staat gepland op 5 juli. Het promotiemateriaal spreekt echter tegen dat iedereen welkom is, wat kritiek heeft opgeleverd. Festus Akinbusoye, de eerste zwarte politiecommissaris van het Verenigd Koninkrijk, roept op tot annulering van het evenement en noemt het een ‘gevaarlijk precedent’. Het theater weigert echter de voorstelling te annuleren en verdedigt de ‘Black-Out-avonden’ als een concept dat ruimte biedt aan de zwarte gemeenschap voor een gedeelde ervaring.

Antiblank racisme

Het initiatief van het Theatre Royal Stratford East krijgt kritiek, inclusief van Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy, die de voorstelling beschouwt als antiblank racisme.

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen