Het Verenigd Koninkrijk wil opnieuw werk maken van hun Rwanda-plan. Het doel is om uitgeprocedeerde Rwandezen te deporteren om een afschrikkingseffect te creëren voor anderen die per boot naar het VK willen komen, zo meldt Politico.
Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel ondertekende vorig jaar de ‘herhuisvestingsovereenkomst’ met de minister van Buitenlandse Zaken van Rwanda. Dit Rwanda-plan vormt een onderdeel van de inspanningen om de grote migratiestroom in kleine bootjes over het Kanaal in te dammen.
Eerste vlucht al geannuleerd
De eerste geplande vlucht in juni 2022 werd op het laatste moment echter geblokkeerd door een voorlopige maatregel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Een belangrijke gerechtelijke uitspraak over de voorstellen wordt donderdag verwacht.
Het wetsvoorstel stuitte ook op politieke tegenstand, onder andere van sommige liberale Conservatieven. In een rapport dat dinsdag werd vrijgegeven, waarschuwde Caroline Nokes, parlementslid en voorzitter van de commissie voor vrouwen en gelijke kansen, dat het wetsvoorstel niet mag leiden tot de deportatie van kinderen naar Rwanda.
Het Rwanda-plan: een nieuwe poging
Patels opvolger Suella Braverman en minister-president Rishi Sunak hebben zich beiden sterk gemaakt voor de wetgeving. Sunak heeft “het stoppen van de boten” tot een van zijn politieke prioriteiten gemaakt en werkt momenteel aan een wetsvoorstel over illegale migratie dat de toewijding van de regering aan het Rwanda-beleid bevestigt.
De evaluatie van het wetsvoorstel door het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat er geen kosten zouden worden gemaakt als het beleid een individu ervan weerhoudt om illegaal het Verenigd Koninkrijk binnen te komen, wat een belangrijk doel is van Sunaks harde migratieplan. De beoordeling zei echter dat het “onzeker” was welk afschrikkend effect het beleid zou kunnen hebben, omdat het wetsvoorstel “nieuw en niet getest” is.