20.6 C
Brussel

Ruzie tussen vakbonden en burgemeester Gent

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De heisa rond de Delhaize-winkels is allesbehalve gaan liggen. Na het opstappen van de vakbonden eerder deze week, slaan ABVV-BBTK en ACV Puls de handen in elkaar. Ze dienen een klacht in tegen een deurwaarder die zich zaterdag mengde in een blokkade bij een Delhaize-winkel in Gent. Ze hebben ook hun pijlen gericht op de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld), omdat de politie volgens hen het boekje te buiten is gegaan. De burgemeester houdt echter vol dat dit niet het geval was, zo meldt De Morgen.

De Delhaize-winkel in Ledeberg bleef zaterdag gesloten door een staking van het personeel, de winkel aan de Watersportbaan ging wel open. Groene en rode vakbondsmilitanten voerden actie tegen de verzelfstandiging van de winkels. Maar bij de opening van de winkel verschenen er een deurwaarder en politiecommissaris, die volgens de vakbonden de opdracht hadden gekregen van de burgemeester om de actie te stoppen. In een brief aan de burgemeester beschuldigen de bonden De Clercq nu van praktijken eigen aan politiestaten en autoritaire regimes.

“Recht op actievoeren hoog in het vaandel”

De Clercq ontkent dat de politie over de schreef ging tijdens de blokkade aan de Delhaize-winkel en zegt dat de politie enkel de gerechtsdeurwaarder beschermt bij het uitvoeren van zijn opdracht. De Clercq pleitte via De Morgen er dan ook voor dat “het recht op actievoeren hoog in het vaandel” wordt gedragen en dat “de feitelijke omstandigheden zoals die in de open brief worden weergegeven met klem door politie worden tegengesproken”.

De Clercq startte in Gent recent een kartellijst met de socialisten van Vooruit, genaamd ‘Voor.Gent’. Het is dan ook in zijn belang om zo sociaal mogelijk te ogen in Gent electoraal gezien. Het zal evenwel afwachten zijn of deze Delhaize-affaire blijvende schade zal veroorzaken aan De Clercqs linksliberale imago.

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen