21.4 C
Brussel

Russische bank lanceert GigaChat als concurrent voor ChatGPT

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Russische kredietverstrekker Sberbank heeft maandag een eigen AI-model vrijgegeven als rivaal van ChatGPT, zo meldt onder andere Reuters. ‘GigaChat’ bevindt zich in een testmodus en werkt aanvankelijk enkel op uitnodiging. Rusland treedt hiermee toe tot de chatbot-race voor artificiële intelligentie.

De lancering vorig jaar van ChatGPT, een chatbot van de door Microsoft gesteunde startup OpenAI, heeft een sprint veroorzaakt in de technologiesector om AI in de handen van meer gebruikers te leggen. De hoop is om de manier waarop mensen werken opnieuw vorm te geven en daarbij efficiëntie en effectiviteit te creëren.

Sberbank stelt dat GigaChat zich onderscheidt door zijn vermogen om intelligenter in het Russisch te communiceren dan andere buitenlandse neurale netwerken. De GigaChat-bot heeft diverse functionaliteiten, zoals het beantwoorden van vragen, voeren van gesprekken en zelfs het schrijven van code. Deze chatbot maakt gebruik van multimodale generatieve AI, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om afbeeldingen te genereren op basis van tekstinput. Dit is een unieke eigenschap die veel andere AI-chatbots nog niet bezitten.

De dominante bank van Rusland heeft de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in technologie om de afhankelijkheid van het land van invoer te verminderen, een proces dat van cruciaal belang is geworden nu Westerse landen de export naar Rusland hebben teruggeschroefd en strafmaatregelen hebben opgelegd vanwege de acties van Moskou in Oekraïne.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen