14.3 C
Brussel

Rusland ontkent Oekraïense doorbraken in Bachmoet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Russische ministerie van Defensie ontkende donderdag berichten dat Oekraïense troepen op verschillende plaatsen door zijn frontlinies in Bachmoet zijn gebroken en beweert dat de situatie onder controle is, zo meldt onder andere Euronews.

Pro-Russische bloggers schreven op Telegram dat Oekraïne naar het noorden en zuiden was opgerukt in de buurt van de belegerde stad Bachmoet, waarbij sommigen suggereerden dat het langverwachte tegenoffensief van het land was begonnen.

Een geslaagd tegenoffensief in Bachmoet

Gisteren nog zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat het tegenoffensief tegen de Russische invasiemacht zou worden uitgesteld, uit vrees dat het te veel levens zou kosten. Zijn generaals hebben sindsdien enkele van hun grootste successen in maanden op het slagveld behaald.

Jevgeni Prigozjin, de leider van de Wagner-groep, zei donderdag dat de situatie op de flanken van Bachmoet zich ontwikkelde volgens het “ergste van alle verwachte scenario’s”. Zijn troepen hebben een centrale rol gespeeld in de gevechten, hoewel hij onlangs dreigde zich terug te trekken vanwege een geschil met de Russische top over munitie.

Rusland ontkent de doorbraak in Bachmoet

“Verklaringen die door individuele Telegram-kanalen worden verspreid over ‘defensiedoorbraken’ die plaatsvonden in verschillende gebieden langs de lijn van militair contact komen niet overeen met de werkelijkheid,” zei het Russische ministerie van Defensie donderdag in een Telegram-post.

Het feit dat het Russische ministerie zich verplicht voelde de verklaring vrij te geven, weerspiegelt wat Moskou erkent als een “zeer moeilijke” militaire operatie. “De algemene situatie in het gebied van de speciale militaire operatie is onder controle,” zei het ministerie verder.

Het echte tegenoffensief moet nog beginnen

Oekraïne zegt dat het de afgelopen dagen Russische troepen heeft teruggedrongen in de buurt van Bachmoet, terwijl een volledig tegenoffensief met tienduizenden troepen en honderden westerse tanks nog steeds wordt voorbereid.

De Oekraïense president had eerder gezegd dat het offensief nog moest beginnen. “We hebben nog wat meer tijd nodig,” zei Zelensky in een interview met Europese omroepen.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen