13.6 C
Brussel

Rusland claimt overwinning in Bachmoet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Oekraïense president Volodomir Zelenski heeft zondagmorgen verklaard dat Bachmoet “enkel in onze harten” zit. Een paar uur geleden claimde het Russische ministerie van Defensie de overwinning in de Oost-Oekraïense stad. Het Wagner-huurleger en het Russische leger zouden de stad hebben ingenomen. Dat meldt de BBC. 

Zaterdag zei Jevgeni Prigozjin, oprichter van de Wagner-groep, dat zijn troepen de hele stad onder controle hebben. Het Russische leger bevestigde het nieuws en Russisch president Vladimir Poetin zei zondagmorgen dat Rusland de slag om Bachmoet heeft gewonnen. Alle troepen die er hebben uitgeblonken, zouden een staatsonderscheiding ontvangen. 

Oekraïens president Zelenski heeft vanop de G7-top verklaard dat de stad Bachmoet volledig vernield is. De meeste gebouwen zouden zijn herleid tot puin. “Vandaag zit Bachmoet enkel nog in onze harten”, klonk het. Die uitspraak zorgde dan weer voor heel wat twijfel. Het was namelijk niet meteen duidelijk of Zelenski bedoelde dat de stad effectief in Russische handen was gevallen. Een woordvoerder van de president zei later dat de Russen Bachmoet niet hebben veroverd.

De strijd om Bachmoet

De Oost-Oekraïense stad Bachmoet is al maanden het strijdtoneel van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Westerse functionarissen schatten dat 20.000 tot 30.000 Russische troepen in Bachmoet zijn gedood of verwond, terwijl ook het Oekraïense leger een zware prijs heeft betaald. Niet enkel het Russische leger is actief in de Oost-Oekraïense stad, maar ook privémilitie Wagner neemt er deel aan de strijd. 

Analisten zeggen dat Bachmoet van weinig strategische waarde is voor Moskou, maar de inname ervan zou een symbolische overwinning zijn voor Rusland na de langste strijd van de oorlog in Oekraïne tot nu toe.

BRON:BBC
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen