13.6 C
Brussel

Ruk naar rechts bij Finse verkiezingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De resultaten van de parlementsverkiezingen van Finland wijzen op een belangrijke verschuiving in het politieke landschap. De rechts-conservatieve Nationale Coalitiepartij (NCP) van Petteri Orpo behaalde de overwinning. De socialisten onder leiding van de zittende premier Sanna Marin verloren hun positie, zo meldt onder andere Euronews.

De NCP heeft de overwinning opgeëist en kwam met 20,7% als beste uit de bus. Zij werden op de voet gevolgd door de nationalistische Finnenpartij van Riika Pura met 20,1%, terwijl de sociaaldemocraten 19,9% behaalden. Aangezien de drie grootste partijen elk ongeveer 20% van de stemmen krijgen, kan geen enkele partij alleen een regering vormen. Meer dan 2.400 kandidaten van 22 partijen streden om de 200 zetels in het Noordse parlement.

Het pro-business beleid van de NCP en de beloften om de economie te stimuleren hebben weerklank gevonden bij de Finse kiezers. Dit heeft geleid tot een verwachte coalitieregering met de nationalistische Finnenpartij.

Ruk naar rechts in Finland

De nederlaag van de SDP betekent een belangrijke verschuiving van het socialistische beleid dat zij sinds 2019 voerden. De regering van Marin had verschillende sociale maatregelen genomen, zoals de invoering van een vierdaagse werkweek en de verlaging van de pensioenleeftijd. Deze maatregelen lagen onder vuur van de oppositiepartijen, waaronder De Finnenpartij, die campagne voerde met een anti-immigratiebeleid en euroscepsis. Tom Vandendriessche, Europees parlementslid voor Vlaams Belang, reageerde op Twitter en feliciteerde de Finnenpartij alvast.

De COVID-pandemie, de klimaatverandering en de economie waren de belangrijkste onderwerpen die tijdens de verkiezingscampagne werden besproken. De overwinning van de NCP zal waarschijnlijk belangrijke gevolgen hebben voor het economische beleid van Finland en zijn rol in de Europese Unie, zeker nu zij toetreden tot de NAVO.

De Groenen

De Groene Liga kwam met 12,3% van de stemmen uit de bus. De onderhandelingen tussen hen en de NCP zullen naar verwachting binnenkort beginnen. De overwinning van de NCP werd echter gevierd door het bedrijfsleven, dat hoopt op een verandering van het economische beleid van het land, wat met de groenen wellicht niet zal gebeuren.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen