14.3 C
Brussel

Rousseau: elke huisvrouw of -man moet aan de slag

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Voor sommigen is België nog steeds een fiscaal paradijs”. Dat heeft Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gezegd in De Ochtend op Radio 1. Rousseau hoopt nog voor de zomer een akkoord te hebben over fiscale hervormingen, maar de liberale partijen in de Vivaldi-coalitie zouden op de rem staan. Opmerkelijk: Rousseau wil het ook verbieden dat mensen er nog voor kiezen om huisvrouw of huisman te zijn. Dat zei hij in Het Nieuwsblad.

Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) werkte eerder al een plan uit waarbij iedereen die werkt op het einde van het jaar 835 euro extra netto zou overhouden. Die nota moet het vertrekpunt zijn van de fiscale hervorming die de Vivaldi-regering wil doorvoeren. De nieuwe maatregelen zouden vanaf 2024 moeten ingaan.

“Zonder fiscale hervorming hebben we een probleem”

Als Vivaldi wil slagen in haar opzet, moet ze volgens Rousseau deze zomer al een aantal knopen doorhakken. “Voor sommigen is België nog steeds een fiscaal paradijs”, klinkt het. Vooruit steunt het plan om de effectentaks te verhogen. Daarnaast wil de partij ook werk maken van een meerwaardebelasting op aandelen. Die maatregelen moeten zorgen voor lagere lasten op arbeid en een hoger minimumloon. 

De fiscale voorstellen liggen echter moeilijk binnen de federale regering. “Het is niet altijd gemakkelijk om met sommige ‘blauwe mensen’ te spreken over eerlijke fiscaliteit en de bijdragen van de grootste vermogens”, haalt Rousseau uit naar coalitiepartner Open Vld. Hij hoopt dan ook dat de federale regering snel op één lijn komt over een plan dat werk maakt van eerlijke fiscaliteit. “Maar daar is staatssecretaris van Begroting (Alexia Bertrand van Open Vld, red.) tegen, want volgens haar vlucht iedereen dan weg”. 

Rousseau roept de coalitiepartners van de federale regering op om een akkoord te maken. “Als we willen dat de koopkracht op 1 januari 2024 versterkt wordt, zullen we deze zomer een akkoord moeten hebben”, meent hij. “Zonder fiscale hervorming hebben we een probleem”. Vooruit is volgens Rousseau althans bereid om compromissen te maken.

Basisbaan en geen huisvrouw – of mannen meer

Opmerkelijk: Rousseau wil verder dat iedereen die te lang leeft van een werkloosheidsuitkering, een ‘basisbaan’ moet doen, “met volwaardig loon, met opbouw van rechten en sociale bescherming”. En wie ervoor kiest om in het belang van het gezin zonder uitkering voor de kinderen en het huishouden te zorgen, die moet ook gaan werken van Rousseau.

“Ik heb onlangs een discussie gehad met een vrouw”, aldus Rousseau in Het Nieuwsblad zaterdag. “Die zei mij: ‘Ik kies ervoor om als moeder geen uitkering te krijgen en thuis te blijven om voor mijn kinderen te zorgen. Dan moet ik toch niet werken?’ Die vrouw rijdt ook wel op onze wegen, haar kinderen gaan naar onze scholen en als ze ziek is, kan ze ook rekenen op onze gezondheidszorg. Ik vind dat iedereen die kan werken, zijn deel moet doen. Dat hoeft geen voltijdse job te zijn.”

De voorstellen konden rekenen op kritiek bij links en rechts. Zo vindt het Vlaams Belang de voorstellen hardvochtig en moet er ruimte blijven voor onbetaald huis- en gezinswerk, als daar vrijwillig voor wordt gekozen. Voltijds kinderen opvoeden is immers ook maatschappelijk zeer nuttig, klinkt het.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen