14.7 C
Brussel

Ron DeSantis kondigt chaotische presidentskandidatuur aan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, kende woensdag een chaotische start van zijn race voor de presidentsverkiezingen van 2024 toen storingen een online forum van Twitter-eigenaar Elon Musk verstoorden dat bedoeld was om DeSantis’ geschiktheid voor de functie aan te tonen, zo meldt Reuters.

De Twitter-uitzending van het urenlange interview, dat bedoeld was als de formele lancering van de DeSantis-campagne, verloor lange tijd het geluid en duizenden gebruikers konden niet deelnemen of vielen weg. Het was een onheilspellende start voor een campagne die gebaseerd is op de competentie van de gouverneur.

Rijzende ster DeSantis

“We moeten een einde maken aan de cultuur van verliezen die de Republikeinse Partij de afgelopen jaren heeft geïnfecteerd,” zei DeSantis in het evenement met Musk. DeSantis’ entree in de Republikeinse wedstrijd zet een krachtmeting op met zijn voormalige bondgenoot, voormalig president Donald Trump, die de presidentsverkiezingen van 2020 verloor van de Democraat Joe Biden.

Hij verdedigde zijn inspanningen in Florida om het onderwijzen van concepten als genderidentiteit en systemisch racisme te verbieden als bescherming van jonge kinderen en verzet tegen progressieve ideologie. Met een groeiend nationaal profiel en naar verwachting grote financiële middelen werd DeSantis onmiddellijk de grootste rivaal van Trump voor de Republikeinse nominatie.

Trump voorop in de peilingen

Opiniepeilingen tonen Trump met meer dan een 2-tegen-1 voorsprong op de gouverneur van Florida, die lang werd beschouwd als een Republikeinse rijzende ster en de voorbode van een nieuwe generatie leiders in de partij. Trump, die zich in november aankondigde, heeft ook een voorsprong bij het organiseren van zijn campagne in belangrijke staten waar vroeg wordt gestemd.

DeSantis’ centrale argument voor zijn kandidatuur zal waarschijnlijk zijn dat hij de enige Republikein is die Biden kan verslaan. “Onze president mist daadkracht, hij spartelt tegen de uitdagingen van onze natie en hij neemt aanwijzingen aan van de wakkere menigte,” zei DeSantis.

In de weken voorafgaand aan zijn kandidatuur heeft DeSantis door het land getoerd en staten als Iowa en New Hampshire bezocht, waar vroege nominatiewedstrijden worden gehouden. Hij pochte over zijn staat van dienst als gouverneur van Florida, inclusief zijn gevechten met de federale overheid over het pandemiebeleid.

DeSantis tegen woke activisme

DeSantis en zijn adviseurs waren vastbesloten om te wachten met deelname aan de race totdat de wetgevende macht van Florida hem een reeks beleidsoverwinningen kon bezorgen – en wetgevers hebben precies dat gedaan.

Hij ondertekende maatregelen die abortussen in de staat sterk beperkten, maakte het onder meer gemakkelijker voor inwoners om verborgen wapens te dragen, breidde een programma uit om studenten naar privéscholen te laten gaan en schafte de financiering van diversiteitsprogramma’s aan openbare universiteiten af.

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen