5.5 C
Brussel

Roemenië en Bulgarije officieel lid van de Schengenzone

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vanaf de nacht van zaterdag op zondag, lokale tijd, zijn Roemenië en Bulgarije officieel toegetreden tot de Schengenzone. Dat meldt Euronews. Wel geldt de toetreding alleen nog voor lucht- en zeeverkeer en blijven fysieke grenscontroles bij de autowegen bestaan. Desalniettemin vrezen veel West-Europeanen de gevolgen van zo’n plotse opheffing van grenzen, en niet zonder reden.

Om middernacht lokale tijd (23:00 uur in Vlaanderen) zijn Roemenië en Bulgarije het 28ste en 29ste lid van de Schengenzone geworden. Hiermee is iedere lidstaat van de Europese Unie, naast Ierland en Cyprus, nu lid van de Schengenzone, met Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland er nog bij. Toch zijn Roemenië en Bulgarije nog geen volwaardig lid. Hun toetreding tot Schengen geldt enkel voor lucht- en zeeverkeer, wat betekent dat grenscontroles bij autowegen blijven bestaan.

Verdere verslechtering migratiecrisis

“Dit is een historisch moment voor het Schengengebied, het grootste gebied van vrij verkeer ter wereld”, zegt Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie in een persbericht. “Samen bouwen we aan een sterker en meer verenigd Europa voor al onze burgers.” Duidelijk niet iedereen is het hiermee eens. Zo heeft Oostenrijk een veto voor haar landsgrenzen gesteld, uit vrees voor een plotse toestroom van migranten. Ook klinken de reacties onder het persbericht van VRT op X louter negatief. “Meer illegalen dus in de EU“, concludeert een willekeurige gebruiker.

Roemenië is het Europese land met de grootste absolute bevolkingsafname het afgelopen decennium, terwijl Bulgarije het land is met de grootste relatieve bevolkingsafname. In totaal betreft het in die korte tijdspanne al meer dan een miljoen mensen, die voor een groot deel naar West-Europa zijn verhuisd. Dit zorgt voor armoede in het thuisland en een toename van illegaliteit en andere vormen van ontwrichting bij ons.

Tot slot is het zo dat heel veel Romazigeuners afkomstig zijn van de Balkanregio. De nieuwste liberalisering van het grenzenbeleid en verkeer van mensen zal opnieuw bijdragen aan de immigratie van deze bevolkingsgroep in onze regio, dat historisch al niet zonder problemen verliep.

BRON:HLN
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen