18.7 C
Brussel

Resultaten eerste centrale testen: kennis wiskunde rampzalig

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Leerlingen uit het vierde leerjaar in het basisonderwijs en het tweede jaar van het secundair hebben voor de eerste maal de centrale Vlaamse toetsen afgenomen van uittredend onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). De resultaten zijn weinig hoopgevend. Vooral inzake wiskunde, maar ook begrijpend lezen, wordt zeer slecht gescoord en er zijn bijna geen toppresteerders meer. Dat meldt onder meer HLN.

In het vierde leerjaar van het lager onderwijs behaalt slechts één op de tien de twee hoogste vaardigheidsniveaus inzake wiskundige problemen. Dat enkel 10 procent rond de leeftijd van 10 de nodige leerdoelen haalt, heeft duidelijk later ook problemen. In het tweede jaar van het secundair haalt in de A-stroom immers slechts 13 procent de minimumdoelen op het vlak van wiskundige problemen oplossen.

Ook begrijpend lezen (betekenis afleiden uit teksten) blijkt vooral in het lager onderwijs een pijnpunt. In het vierde leerjaar haalt slechts 16 procent de twee hoogste vaardigheidsniveaus. In het secundair in de A-stroom is de basisgeletterdheid evenwel niet slecht: richting 94 procent die de norm behalen. Maar één op de drie haalt dan weer de minimumdoelen voor de A-stroom evenwel niet. Voor de B-stroom zijn die cijfers respectievelijk 74 en 55 procent.

En ook opvallend: als men dan de doelen of normen behaalt, eindigt men veelal net boven de lat. Het aantal toppresteerders – het aantal leerlingen dat het hoogste vaardigheidsniveau haalt – ligt zeer laag. In het vierde leerjaar gaat het om 1 procent voor leesbegrip en wiskundige problemen. In het tweede jaar van het secundair gaat het, met uitzondering van leesbegrip, om maximaal 3 procent zowel in de A- als in de B-stroom.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen