13.6 C
Brussel

Repressie tegen rechts gaat verder

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De repressie tegen rechtse groeperingen in Europa lijkt een hoogtepunt te bereiken. Na meerdere gevallen in landen als Frankrijk, Duitsland en ook in Vlaanderen wordt nu ook een Nederlandse nationalistische groep, de Groot-Nederlandse Studentenvereniging (GNSV), geviseerd door het gerechtssysteem. De groep deelt hun standpunt via een persmededeling

De Groot-Nederlandse Studentenvereniging, die enkele maanden geleden tijdens een introductiemarkt aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen werd aangevallen door gewelddadige communisten, uit haar teleurstelling over het gebrek aan gerechtigheid in Nederland. Ondanks dat ze de aanvallers voor de rechter hadden gebracht en meerdere ooggetuigen het verhaal van de nationalistische studenten bevestigden, werden de gewelddadige antifa-leden vrijgesproken. De GNSV bleef hierdoor met lege handen achter.

In een persbericht dat via haar sociale mediakanalen werd verspreid, maakt de Groot-Nederlandse Studentenvereniging haar standpunt duidelijk. “Wij zijn teleurgesteld kennis te hebben genomen van de beslissing van de rechter om twee linksextremisten vrij te spreken die in augustus 2023 middels geweld probeerden onze deelname aan de introductiemarkt van de Radbouduniversiteit te verhinderen. Het is, in tegenstelling tot wat de rechter vaststelt, volstrekt duidelijk dat deze groep niet kwam om vreedzaam te demonstreren tegen de GNSV, maar om een confrontatie aan te gaan”, stelt GNSV Nijmegen vast. Als bewijsstuk hiervoor halen de nationalisten aan dat de zogenaamde linkse “betogers” geen spandoeken, flyers of vlaggen bij zich hadden. Het is dus zeer duidelijk dat het tuig uit was op geweld.

Volgens de nationalistische studenten stelt deze uitspraak een gevaarlijk precedent waar “extreemlinks weg kan blijven komen met het continu lastigvallen, stalken en ja, ook het fysiek aanvallen van nationalisten.”

Frankrijk en Duitsland

Buiten Nederland gaat de repressie tegen nationalisten ook verder. Enkele dagen geleden werd in Frankrijk een activiste van de nationalistische vrouwengroep Collectif Némésis aangehouden na een protest tegen migratie in de stad Besançon. De vrouw, Yona, is inmiddels weer vrijgelaten, maar is uiteraard geschrokken van deze repressiedaad. Ook andere Franse nationalistische groepen krijgen het zwaar te verduren. Enkele maanden geleden besloot de Franse regering nog om meerdere groepen te verbieden. Onder andere het identitaire café La Citadelle en de katholieke actiegroep Academia Christiana werden getroffen.

Ook in het oosten, namelijk Duitsland, draait de repressie tegen nationalisten op volle toeren. De Duitse staat heeft namelijk besloten om de identitaire activist Martin Sellner de toegang tot het land te ontzeggen. Sellner, een Oostenrijker, kwam enkele maanden geleden spreken in de Duitse stad Potsdam over zijn nieuwe boek over remigratie. De Duitse media sprongen als aasgieren op het verhaal en verspreidden massa’s nepnieuws over het evenement. De Duitse regering van Olaf Scholz (SPD) zag hierin zijn kans om zowel de nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) te schaden als de persoon Sellner, en leidde meerdere protestmarsen, met Scholz aan kop.

Vlaanderen

Martin Sellner is in ons land ook geen onbekende. Een jaar geleden gaf hij een omstreden lezing voor de Nationalistische Studentenvereniging (NSV!) in Leuven. Inmiddels heeft deze studentenvereniging haar erkenning aan de KU Leuven verloren. Dit door een toespraak van Schild & Vrienden-oprichter en voormalig Kamerlid Dries Van Langenhove. Tijdens de lezing van Sellner vonden er ook meerdere gewelddadige incidenten plaats, allemaal geïnitieerd door extreemlinks. In Gent heeft ook het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) in dezelfde week zijn erkenning verloren.

De repressie tegen nationalisten in Europa gaat door, maar er is altijd hoop. Binnen enkele maanden gaan Europeanen naar de stembus. Links begint duidelijk nerveus te worden, omdat ze weten dat er een rechtse golf door Europa zal gaan. Dan zal er eindelijk gerechtigheid zijn, ook voor nationalisten.

BRON:X
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen