14.3 C
Brussel

Rellende allochtonen in Nanterre na overlijden verkeersovertreder

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisternacht werd Nanterre opgeschrikt door rellende allochtonen, nadat de 17-jarige Naël M. doodgeschoten werd door politie, zo meldt onder andere Politico. Auto’s werden in brand gestoken, 24 politieagenten raakten gewond en verschillende openbare gebouwen werden beschadigd.

Het incident vond dinsdag plaats in Nanterre, in het westen van de voorsteden van Parijs, niet ver van het zakendistrict La Défense. De Franse regering heeft een verhoogde politieaanwezigheid rond Parijs en andere grote steden aangekondigd. De politieagent werd aangehouden.

Agenten handelen uit zelfverdediging

Agenten zouden hebben gezegd dat hun leven in gevaar was omdat de bestuurder had gedreigd hen omver te rijden. Hun advocaten haalden een video van het incident aan die online circuleert. Daarop is te zien hoe twee politieagenten door het raam aan de bestuurderskant van een gele auto leunen, voordat de auto wegtrekt en één agent op de bestuurder schiet. Later is te zien hoe de auto tegen een nabijgelegen paal botst.

Het slachtoffer raakte gewond door een schot en overleed ter plekke, bevestigde het Openbaar Ministerie in een verklaring. Een passagier in de auto werd kort vastgehouden en vrijgelaten en de politie is op zoek naar een andere passagier die is gevlucht.

Ook vanavond kans op rellen in Nanterre

Het incident leidde dinsdagavond tot onrust en protesten in Nanterre en de omliggende voorsteden. Eenendertig mensen werden gearresteerd en 24 politieagenten raakten gewond, waar ’s nachts auto’s in brand werden gestoken en verschillende openbare gebouwen werden beschadigd.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, riep op “tot kalmte en tot de waarheid van het gerechtelijk onderzoek”. Darmanin, die zich in het verleden sterk heeft gemaakt voor de politie van het land, kondigde eerder vandaag aan dat er ’s avonds 2.000 agenten zouden worden ingezet om verdere onrust in te dammen.

Filip De Winter, Vlaams parlementslid voor het Vlaams Belang, reageerde op Twitter:

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen