13.3 C
Brussel

Relaties tussen Duitsland en Rusland bereiken nieuw dieptepunt

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Russisch-Duitse betrekkingen hebben een nieuw dieptepunt bereikt nadat de Duitse regering woensdag aankondigde dat Rusland vier van zijn vijf consulaten in Duitsland moet sluiten, zo meldt onder andere Euronews.

Moskou is verzocht “onmiddellijk de liquidatie van de vier consulaten-generaal in de Bondsrepubliek Duitsland te regelen en deze uiterlijk op 31 december 2023 te voltooien”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. De maatregel is bedoeld om “structurele en personele gelijkheid” tussen de twee landen te creëren, voegde Christofer Burger, woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Verzuurde relaties tussen Rusland en Duitsland

Duitsland en Rusland hebben sinds het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne herhaaldelijk elkaars diplomaten uitgewezen. De Russische regering heeft onlangs gezegd dat maximaal 350 Duitse overheidsambtenaren, met inbegrip van degenen die in culturele instellingen en scholen werken, in Rusland mogen blijven. Volgens Burger betekent dit dat Duitsland zijn consulaten in Jekaterinenburg, Novosibirsk en Kaliningrad tegen november zal moeten sluiten. Alleen de ambassade in Moskou en het consulaat in Sint-Petersburg zouden open blijven, voegde hij eraan toe.

Rusland heeft consulaten in Bonn, Frankfurt, Hamburg, Leipzig en München. Volgens Burger mag Rusland de ambassade in Berlijn en nog een consulaat na het einde van het jaar blijven exploiteren. Burger zei dat de tegenzet van Duitsland te betreuren was, maar voegde eraan toe dat er door de oorlog “eenvoudigweg geen basis” meer was voor talrijke bilaterale activiteiten tussen beide landen.

Onvoldoende personeel tot gevolg

Als gevolg daarvan is het aantal personeelsleden in de Duitse consulaten-generaal in Rusland niet langer voldoende om consulaire steun te verlenen, aldus de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Burger voegde eraan toe dat de activiteiten in drie consulaten-generaal worden verminderd en vanaf november volledig zullen worden stopgezet. Dit heeft gevolgen voor Duitse diplomaten en lokaal personeel en voor Duitse scholen en Goethe-instituten. “Maar het is het gedrag van de Russische kant dat ons in deze situatie heeft gebracht.”

Burger zei dat het besluit van Duitsland om zijn resterende personeel te concentreren in de ambassade en een belangrijk consulaat “de diplomatieke aanwezigheid in Rusland in stand zou houden”.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen