14.3 C
Brussel

Rel in Vlaams Parlement: Filip Dewinter plaatst Vlaamse Leeuw vooraan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Bij de start van de plenaire zitting van het Vlaams Parlement plaatste plaatsvervangend voorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang) de vlag van de Vlaamse Gemeenschap vooraan het parlement. “Voor mij is dit een evidentie en ik laat die vlag staan waar ze staat”, reageerde Dewinter op de hetze die ontstond.

De plenaire zitting van het Vlaams Parlement begon rumoerig. Het vooraan plaatsen van de vlag van de Vlaamse Gemeenschap schoot bij Hannelore Goeman (Vooruit) en Jos D’Haese (PVDA) in het verkeerde keelgat. “Ik heb als ondervoorzitter van dit parlement die deze zitting leidt en het voorzitterschap waarneemt, geoordeeld dat het nuttig was dat wij, net zoals in het Belgisch, het Europees, het Duits, het Frans en zowat alle parlementen van Europa, ook het symbool van ons land, zijnde de officiële Vlaamse vlag, tentoonstellen”, verklaarde Dewinter zijn beslissing.

Vlaamse vlag in het Vlaams Parlement is een evidentie

“Het lijkt mij een evidentie dat wij in het Vlaams Parlement de officiële Vlaamse Leeuw laten zien. Dat lijkt mij geen enkel probleem, wel integendeel”, vervolgde Dewinter als plaatsvervangend voorzitter. “Ik heb vele jaren in Belgische parlementen meegemaakt waar wij als Vlaamse Raad en ook als Vlaams Parlement zetelden, en toen was daar altijd het nationaal symbool van ons land, zijnde een leeuwenvlag, aanwezig op het spreekgestoelte van de Kamer. Waarom zou dat in het Vlaams Parlement niet kunnen?”

Paul Van Miert (N-VA) stond Dewinter bij in zijn beslissing. “Wij zitten in het Vlaams Parlement en dit is de vlag van het Vlaams Gewest. Als dat mensen schoffeert, dan verbaast mij dat enorm”, reageerde hij op de hetze.

De zitting werd kort geschorst op vraag van Bruno Tobback (Vooruit). Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement besliste dat de vlag mocht blijven staan tijdens de zitting.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen