21.8 C
Brussel

Rekenhof spreekt over ‘zeer prominente dreiging’ in het begrotingsbeleid

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Rekenhof leverde dinsdag een kritische analyse over de begroting van 2023. Volgens haar zal het tekort oplopen tot 5,1% van het bruto binnenlands product (BBP). De oplopende interestlasten en vergrijzingskosten zijn volgens de cijferwaakhond een “zeer prominente dreiging”, dat meldt De Tijd. Ook stelt ze vast dat België geen honderden miljoenen misloopt als er geen pensioenhervorming uitgevoerd wordt. Maar daarop komen verbaasde reacties.

Dinsdag besloot het Rekenhof dat de begroting van 2023 rond de 5,1% van het BBP zal bedragen. De grootste dreiging voor de financiële en budgettaire stabiliteit van ons land zijn de oplopende rentelasten en de vergrijzingskosten. Voor dat laatste moest er al lang een federale pensioenhervorming komen, maar Vivaldi slaagt er niet in om eensgezind een compromis op tafel te leggen.

De pensioenhervorming is niet alleen belangrijk om de federale begroting terug op de rails te krijgen. Ze is ook cruciaal om aanspraak te maken op het Europees relancegeld. 850 miljoen euro kon de overheid in januari aanvragen. Maar deze zit achter slot en grendel doordat de Europese Commissie een voorwaarde heeft gesteld. België moet namelijk eerst werk maken van een drastische pensioenhervorming.

Rekenhof stelt dat overheid geen honderden miljoenen zal mislopen

Het meest verwonderlijke aan de analyse is dat het Rekenhof stelt dat de overheid geen honderden miljoenen zal mislopen omwille van de afwezige pensioenhervorming. Zo spreekt staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) al een tijdje over 150 à 200 miljoen euro, volgens de liberalen ligt dat zelfs nog hoger. Het Rekenhof meldt nu dat het verlies mogelijk enkele tientallen miljoenen zal bedragen.

“Dit staat haaks op de nieuwe Europese begrotingsregels, waarbij alleen landen die hervormen op wat soepelheid kunnen rekenen”, bekritiseerde Kamerlid Sander Loones (N-VA). Ook Kamerlid Wouter Beke van cd&v was kritisch, hij is bezorgd dat een hervorming nu op de lange baan zal geschoven worden. “Een grondige hervorming is in de eerste plaats nodig om de pensioenen op de lange termijn te blijven betalen.”

De analyse van het Rekenhof verlaagt de druk op de PS om grote toegevingen te doen.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen