6.6 C
Brussel

Rekenhof geeft Vlaams Belang gelijk na waarschuwing extra accijnzen gas

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Rekenhof waarschuwt ervoor dat de reeds op 1 april verhoogde accijnstarieven op gas verder zal verhoogd worden. Dat zou in het vierde kwartaal van het jaar – in de winter dus – gebeuren. De commentaren van het Rekenhof weerspiegelen eerdere voorspellingen van oppositiepartij Vlaams Belang. “De [in 2022 ingevoerde] btw-verlaging op gas is helemaal niet permanent”, becommentarieert Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). Bovendien zou in 2030 de btw sowieso verhoogd worden op gas.

Eind deze maand leverde het Rekenhof hun opmerkingen af voor de staatsbegroting
voor het begrotingsjaar 2023. Daarin wordt vermeld dat de accijnzen op gas allicht opnieuw omhoog zullen gaan. Dit door het zogenaamde cliquetsysteem dat (na brandstof) ook op gas is ingevoerd. Dat betekent dat de taksen verhogen als de grondstofprijs zakt.

“De accijnzen dreigen, door het cliquetsysteem, een tweede maal te stijgen en tegen ten laatste in 2030 zal de btw op gas opnieuw naar 21 procent stijgen”, aldus nog Vermeersch. “Het perverse cliquetsysteem, zoals we dat kennen aan de benzinepomp, voerde de regering ook voor gas in. Wat door minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) en de meerderheidspartijen werd afgewimpeld als een ‘onrealistisch scenario’, wordt nu ook zwart-op-wit bevestigd door het Rekenhof. De btw-verlaging die met de ene hand werd gegeven, wordt komende winter mogelijk met de andere hand teruggenomen.”

2030 brengt automatisch btw-verhoging

Het Rekenhof heeft eveneens genoteerd dat door de btw-richtlijnen van de EU aardgas sowieso zal worden uitgesloten van verlaagde btw-tarieven. Dit vanaf 2030.

“Daarmee doorprikt het de platte leugens van de socialisten”, vervolgt Vermeersch in een mededeling. “Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) loog de mensen voor dat de btw-verlaging tot 6 procent permanent zou zijn. En zijn voorzitter Conner Rousseau maakte op zijn nieuwjaarsbijeenkomst zijn toehoorders nog wijs dat er ‘geen extra taksen’ zouden komen op onze energiefactuur.”

Het Vlaams Belang zelf staat er op dat men “op basisbehoeften kan […] geen 21 procent btw heffen”. De partij pleit voor een permanent basistarief van 6% terwijl overheidsinkomsten via andere manieren worden opgehaald, zoals door het “knippen in de migratiefactuur”. Dit jaar stootte de kost van asielopvang alleen al boven het plafond van 1 miljard.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen