Bij ongewijzigd beleid zal in 2028 het begrotingstekort oplopen tot 5,5% van het bruto binnenlands product (BBP), dat stelt het planbureau in De Tijd. De Europese Unie laat maar de helft van die 5,5% toe. Het valt al te voorspellen dat de regeringsvorming in 2024 voor een groot deel zal draaien rond de begroting. Het zullen alles behalve makkelijke onderhandelingen worden.
Afgelopen donderdag was in de Kamer duidelijk te zien waar links voor staat, namelijk geld besteden. De socialisten en marxisten maakten duidelijk dat er iets gedaan moet worden aan de stijgende voedselprijzen. Dat deden ze met een voorstel om de prijzen door de overheid te laten bevriezen. Dat impliceert extra uitgaven door de regering. Over de economische vooruitzichten van het Planbureau, geen één woord. Uitgeven is de boodschap voor de socialisten en communisten.
Bezorgdheden Planbureau
Het begrotingstekort zal volgens het Planbureau stijgen van 4,8% van het BBP naar 5,5% in 2028. De schuldgraad stijgt op die manier van 105% BBP naar 114%. De euforie van voorbije weken over de economische groei was dus van korte duur. “De groei van de ontvangsten zal niet volstaan om de toename van de uitgaven te dekken”, liet het Planbureau weten.
Vorige week uitte ook Kamerlid voor het Vlaams Belang Reccino Van Lommel kritiek op het misplaatst optimisme van Vivaldi. “De Duitse economie, de grootste van Europa en onze belangrijkste handelspartner, is al twee kwartalen op rij gekrompen”, stelde hij. Daarmee liet hij verstaan dat er zeker geen plaats is voor optimisme gezien op langere termijn onze economie daar ook door beïnvloed wordt.
Complexe regeringsvorming in 2024 door miljardenput
De verwachte afstraffing van Open Vld, cd&v en Groen zorgen ervoor dat de kans op Vivaldi II zeer klein wordt. Dat is verstaanbaar na 4 jaren van ondermaats beleid. Maar zo worden N-VA en PS wel in elkaars armen geduwd, ondanks de ideologische tegenstellingen. Al lijkt die laatstgenoemde ook de romances van de N-VA steevast af te wijzen.
Het meest angstaanjagende dat de onderhandelaars zullen aantreffen is de miljardenput. Vlaanderen zal niet veel speelruimte hebben om bevoegdheden af te dwingen in ruil voor herfinanciering van Brussel en Wallonië.