19 C
Brussel

Redacteur GvA: “Stem voor Vlaams Belang niet nutteloos”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen dagen heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn offensief ingezet tegen het Vlaams Belang nadat die vrijdag opnieuw de grootste partij bleek in de peilingen. Volgens De Wever zou een stem voor het Vlaams Belang enerzijds nutteloos zijn en anderzijds de gewenste federale partner van N-VA – de PS – in de kaart spelen. Redacteur bij Gazet van Antwerpen Christof Willocx is het daar echter fundamenteel mee oneens. “Daar heeft [De Wever] ongelijk in.”

Volgens ‘De Stemming’ klimmen de V-partijen naar ongekende hoogtes en een virtuele zetelmeerderheid. De meerderheidspartijen krijgen dan weer flinke klappen. En Willocq spaarde in zijn opinie en analyse geen kritiek voor de systeempartijen. “Op het partijcongres van Open Vld zei premier Alexander De Croo (Open Vld) dat hij het beu was dat ‘politici willen scoren door ons land in de put te praten'”, schrijft de GvA-journalist. “Maar eigenlijk zijn het de politici die zichzelf in de put regeren.”

GvA-redactie: “De Wever heeft gelijk in zijn kritiek op de federale onkunde, maar wat heeft hij er zelf aan gedaan?”

“Uit het onderzoek blijkt dat kiezers van Vlaams Belang vooral een afkeer hebben van andere partijen”, gaat Willocx verder. “En dat is te begrijpen. Bijna nergens in de Europese Unie zijn de belastingen op het loon zo hoog als in België. De pensioenen in dit land zijn veel lager dan in de meeste andere West-Europese landen. En er zijn veel te weinig mensen aan het werk om een belastingverlaging of een pensioenverhoging te kunnen betalen. De regering-de Croo is er nog steeds niet in geslaagd om daar iets aan te doen.”

En zo, analyseert Willocx, “De Wever kaart die federale onkunde aan. Maar toen N-VA in de federale regering zat, heeft de partij die problemen ook niet dichter bij een oplossing gebracht.” De GvA-journalist vindt de kritiek van N-VA jegens het Vlaams Belang dan ook gratuit maar ook feitelijk onwaar. “Daar heeft [De Wever] ongelijk in: soms is het succes van een zweeppartij noodzakelijk om echte hervormingen te bekomen.”

Willocx schat tot slot in dat als het Vlaams Belang van Tom Van Grieken en N-VA een V-meerderheid behalen, het systeem onder druk kan worden gezet en de PS uit zijn dominante positie kan worden geduwd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

BRON:GvA
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen