Verschillende Vlaamse recreatiedomeinen werken voortaan met een zwarte lijst en het registreren van identiteitskaarten voor amokmakers. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De veiligheidsmaatregelen komen er na verschillende incidenten vorige zomer. Het Vlaams Belang vraagt al langer naar een kordaat beleid omtrent relschoppers.
Vorige zomer moest recreatiedomein De Nekker in Mechelen afrekenen met honderden amokmakers die poorten vernielden en medewerkers sloegen en bespuwden. Er is aldus fors geïnvesteerd in de beveiliging van het domein. De hekken rondom het domein zijn her en der hoger gemaakt, de beplanting met stekels en doorns daarrond minder ‘vriendelijk’, er hangen extra camera’s én de toegangscontrole wordt deze zomer een pak strenger. Voortaan registreert het domein elke identiteitskaart van wie ouder is dan twaalf. Wie het vorige keer te bont gemaakt heeft en dus digitaal te boek staat als amokmaker, wordt de toegang ontzegd.
Het nieuwe systeem heeft een proefperiode achter de rug en treedt in werking op de betalende dagen van het park. Vanaf eind juni zal het elke dag gebruikt worden. Tot nu toe moesten bezoekers van volwassen leeftijd hun paspoort al voorleggen en kon de burgemeester een plaatsverbod van maximaal drie maanden uitspreken. Na overleg met de politie wordt er nu gewerkt met een strengere en effectieve registratie vanaf twaalf jaar.
Vraag naar een nationaal systeem
Ook in Oost-Vlaanderen worden deze zomer maatregelen getroffen. Daar is net als in Mechelen een identiteitscontrolesysteem uitgewerkt voor de betalende zwemzones van de provinciale recreatiedomeinen. Concreet gaat het om het buitenzwembad van Puyenbroeck in Wachtebeke en de zwemzones van De Ster in Sint-Niklaas, Nieuwdonk in Overmere en De Gavers in Geraardsbergen. De zwarte lijst zal provinciaal gedeeld worden tussen de recreatiecentra. Daarmee is Oost-Vlaanderen, na Vlaams-Brabant, de tweede provincie die dat doet.
De recreatiedomeinen roepen echter op om om de identiteitscontrole nationaal uit te rollen en uit te wisselen. Op die manier hopen ze om groepen ‘jongeren’, vaak afkomstig uit Brussel, die in het ene domein niet meer welkom zijn en dan maar elders amok maken, een halt toe te roepen.
Aanhoudende druk van Vlaams Belang
Het Vlaams Belang vraagt al langer om paal en perk te stellen aan het geweld in de Vlaamse recreatiedomeinen. “Aan dit jaarlijks weerkerend geweld moet een einde worden gesteld, en dat kan alleen met een harde aanpak”, zei Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) vorig jaar. “Politie moet hun werk kunnen doen, cameratoezicht kan helpen met identificatie en snelrecht moet zorgen voor kordate straffen. We moeten ook beginnen denken over sancties zoals het tijdelijk of permanent intrekken van kindergeld: wie niet horen wil, moet voelen.”
Reeds vorig jaar heb ik een KnockOut-plan @vlbelang voorgesteld om amokmakers definitief uit te schakelen. Recreatiedomeinen bereiden zich voor op komst amokmakers https://t.co/WTBg2Qo92l via @V-NIEUWS
— Ortwin Depoortere (@OrtwinDepo) May 23, 2023
Dankzij aanhoudende druk van het Vlaams Belang werd uiteindelijk de strandzone van de Blaarmeersen omheind, kwamen er stewards, politiecontroles, identiteitscontroles, camera’s, en een limiet op het aantal niet-Oost-Vlamingen op het strand. Toen Johan Deckmyn (Vlaams Belang) echter wilde weten hoeveel personen al op de ‘zwarte lijst’ stonden, antwoordde sportschepen Sofie Bracke (Open Vld) dat zo’n lijst voor de Blaarmeersen niet bestond. Daar komt nu dus verandering in.
Verlinden niet happig op maatregel
Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) staat evenwel niet te springen voor een nationale zwarte lijst. Het ontnemen van een algemene toegang tot de recreatiedomeinen is volgens haar geen oplossing voor het probleem. Aan de basis ligt vaak een grootstedelijk fenomeen, namelijk een gebrek aan voldoende recreatiemogelijkheden in de grootsteden, klinkt het.