De EPC-attesten zijn vaak een maat voor niks. Dat bewijst het stijgende aantal klachten die vorig jaar werden ingediend over energieprestatiecertificaten (EPC’s). Nooit eerder werden er zoveel gemaakt, rapporteert HLN. Het EPC bepaalt het energiezuinig label van een woning en dus ook de prijs, maar dat label is vaak willekeurig of zelfs frauduleus aangebracht. Bart Claes (Vlaams Belang) wil daarom af van de EPC-regelgeving en de verplichtingen die ermee gepaard gaan.
In 2023 werd een recordaantal van 213.571 energieprestatiecertificaten – ofwel EPC’s – opgemaakt. Daarmee is het aantal jaarlijks uitgereikte EPC’s in vijf jaar tijd ruim verdubbeld. De Vlaamse overheid verplicht het gebruik overal, dus de stijging is te verwachten. Zo zijn de attesten noodzakelijk bij de verkoop van een woning, maar sinds twee jaar ook bij de indexering van de huurprijs.
Minder evident – toch voor de Vlaamse regeringspartijen – is de grootschalige fraude die erbij gepaard gaat. Het groene energiezuinige label A+ tot het rode en energieverslindende label F wordt vaak arbitrair opgesteld en geregeld is er fraude mee gemoeid, zo blijkt uit nieuwe info die Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (cd&v) opvroeg bij omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA).
Vorig jaar werd een recordaantal van 373 klachten bij het Vlaams Energie en Klimaat Agentschap (VEKA) ingediend over energieprestatiecertificaten. En opvallend: het aantal klachten nam veel feller toe dan de verhouding waarmee het aantal uitgereikte attesten is gestegen. Terwijl het aantal attesten in 2023 met ‘slechts’ 11,69 % omhoogging tegenover het jaar eerder, verzesvoudigde het aantal klachten in dezelfde periode. Zo groeide het aantal klachten over EPC’s van 63 in 2022 naar 373 in 2023. Dat is goed voor een stijging van 492,06 %.
“We moeten af van alle verplichtingen – zoals de renovatieplicht van Demir – die voortvloeien uit het EPC-label”
Het fenomeen wordt al langer aangeklaagd door Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang). “Hoewel EPC in den beginne een instrument was om informatie te verstrekken is het nu verveld tot een onbetrouwbaar systeem”, zegt hij aan V-NIEUWS. “De accuraatheid staat onder druk door allerlei beleidsmatige ingrepen en eraan verbonden verplichtingen. Het is een inventaris van gebruikte materialen. Al de rest is onzin.”
Claes wil daarom het huidige systeem afschaffen en terug naar de tekentafel om een nieuwe regeling uit te werken waarbij energiezuinig bouwen wel gestimuleerd wordt, maar waarmee gezinnen niet op kosten worden gejaagd door onbetrouwbare labels. “We moeten af van alle verplichtingen – zoals de renovatieplicht van Demir – die voortvloeien uit het EPC-label.”