22.2 C
Brussel

Record: 44.000 ‘nieuwe Belgen’ in 2022

Gepubliceerd:

- Advertisement -

43.956 vreemdelingen werden in 2022 ‘nieuwe Belgen’. En het gaat dan nog niet eens over het volledige jaar, maar over voorlopige cijfers uit de eerste elf maanden van dat jaartal. Dat blijkt uit cijfers waarmee Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) uitpakt na de nieuwste StatBel-updates. Een record dus; het is het hoogste peil sinds de periode 2000-2002 toen de eerste paars-groene regering massaal illegalen regulariseerde.

Met 44.000 nationaliteitsverwervingen, wordt 2021 flink voorbijgestoken. Toen ging het om ‘slechts’ 38.342 nieuwe Belgen. En december 2022 moet nog geteld worden. Zo bereiken we de pieken van begin jaren 2000, toen onder premier Guy Verhofstadt (Open Vld) de Snel-Belgwet werd ingevoerd en een eerste grote regularisatiecampagne werd georganiseerd die tot 45.000 illegalen papieren gaf.

Naast de klassieke intra-Europese route – zo verkrijgen er traditioneel veel Fransen en Nederlanders de Belgische nationaliteit – blijft Noord-Afrika koploper inzake de afkomst van de nieuwkomers. Opmerkelijk, ook het aandeel van Zwart-Afrika en Azië groeit. Deze percentages namen respectievelijk toe tot 15,9% en 15,2%.

“Snel-Belgwet is gewoon vervangen door een light-versie”

Barbara Pas, kopvrouw voor het Vlaams Belang in de Kamer, vindt de situatie echter niet zo verbazend. “De beruchte Snel-Belgwet werd tien jaar geleden hooguit vervangen door een light-versie”, zo laat ze weten in een mededeling. “Zelfs de meest logische en redelijke verstrakking blijft tot op heden uit. Om de nationaliteit te verwerven, zijn de vereisten inzake economische zelfredzaamheid nog altijd te laks en de inburgeringsvoorwaarden te vrijblijvend.”

De rechtse oppositiepartij pleit daarom voor een strenger kader, waarbij de nationaliteit enkel toegekend wordt aan mensen die hier al zeker 10 jaar blijven, geen strafblad hebben, werken, en een loyaliteitsverklaring en inburgerings- en taalexamen afleggen.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen