20.6 C
Brussel

“Rechtse tsunami” in Italiaanse lokale verkiezingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Italië vonden afgelopen maandag belangrijke verkiezingen plaats in meerdere steden zoals Ancona, Pisa, Siena, Massa en Brindisi. De rechtse coalitiepartijen rond premier Giorgia Meloni scoren bijna overal zeer goed. Il Tempo heeft het zelfs over een “rechtse tsunami”. Meloni zelf reageerde en noemde de kiesuitslag “een beloning van het werk van de regerende coalitie”.

Sinds het najaar van 2022 regeert een rechtse coalitie Italië. Dit met onder meer de Lega (die samen met het Vlaams Belang in de EP-fractie ID zit) van Matteo Salvini en de Fratalli d’Italia van Meloni. En die rechtsnationalistische partijen hebben een flinke duw in de rug gekregen afgelopen lokale verkiezingen. Tal van linkse bolwerken zijn overgenomen. In Pisa, Siena, Ancona, Brindisi, Massa, Catania en andere steden hebben de rechtse kandidaten het burgemeesterschap gewonnen. (In Italië kiezen burgers immers rechtstreeks hun burgemeesters.)

“Buitengewone resultaten voor de Lega”

“Het gaat om buitengewone resultaten voor de Lega en centrumrechts in heel Italië, met historische overwinningen in Ancona – de enige regionale hoofdstad waar ook verkiezingen werden gehouden en die altijd al werd bestuurd door links – en Brindisi”, zo reageerde Salvini voor onder meer ANSA. “Een triomf in Toscane met de herovering van Massa, Pisa en Siena. Geen twijfel mogelijk: een uitstekend Schlein-effect.” De laatste zin is een ironische uithaal naar Elly Schlein, de nieuwe leider in Italië van het linkse blok.

“We hebben goede resultaten en enkele overwinningen behaald die als historisch kunnen worden gedefinieerd zoals in Ancona”, reageerde ook Meloni. “[Het rechtse blok] bevestigde zijn kracht in de stembussen. Kiezers waarderen het werk van de regerende coalitie, het is alweer een duwtje in de rug om ons beleid voort te zetten.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen