14.7 C
Brussel

Rechtse premier Mitsotakis stevent af op overwinning bij Griekse verkiezingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Grieken trekken vandaag voor de tweede keer in iets minder dan een maand tijd naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Verwacht wordt dat de kiezers voormalig premier Kyriakos Mitsotakis een tweede ambtstermijn zullen geven, zo meldt Reuters.

Mitsotakis’ rechtse ‘Nieuwe Democratie’-partij won de verkiezingen van 21 mei met 20 punten voorsprong op het extreemlinkse Syriza. De partij haalde net niet de absolute meerderheid die nodig is om te regeren zonder een coalitie te vormen, waardoor de tweede stemming plaats moet vinden. Dat gebeurt aan de hand van een aantal regels. Die maken het makkelijker voor de winnende partij om aan de meerderheid van 300 zetels te geraken. 

Opiniepeilingen wijzen op een winst voor Nieuwe Democratie met ongeveer 40% van de stemmen, terwijl Syriza onder leiding van Alexis Tsipras achterblijft met ongeveer 20%. De stembureaus openden om 7 uur ’s ochtends in heel Griekenland en sluiten 12 uur later. De eerste resultaten worden rond 17u vanavond verwacht. 

Scheepsramp

De verkiezingen worden gehouden in de schaduw van de schipbreuk met asielzoekers, waarbij honderden mensen voor de kust van Zuid-Griekenland zouden zijn omgekomen. De scheepsramp domineerde dagenlang de campagnes in de aanloop naar de verkiezingen.

Mitsotakis, die illegale migranten wil weren, zegt dat mensensmokkelaars de verantwoordelijkheid voor de ramp dragen. Het gebrek aan een gedegen Europees asielbeleid zorgt er volgens hem voor dat mensensmokkelaars veel geld verdienen aan de asielstroom. Daarnaast prijst hij de Griekse kustwacht voor haar kordaat optreden. Syriza-voorzitter Tsipras vraagt zich dan weer af waarom de kustwacht niet eerder heeft ingegrepen.

BRON:Reuters
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen