14.3 C
Brussel

Rechtse partijen in Spanje willen af van wokeness

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Spaanse progressieven maken zich grote zorgen over de woke hervormingen die zij hebben doorgevoerd, zo meldt Politico. Die dreigen door een nieuwe rechtse coalitie ongedaan te worden gemaakt. 

De linkse Spaanse regering, onder leiding van de socialist Pedro Sánchez, voerde eerder dit jaar een woke wet in betreffende de seksuele vrijheid. Die is door regeringspartner Podemos, een extreemlinkse partij, met luid gejuich onthaald. Het gaat om een wet die seksuele agressie herdefinieert, waardoor verkrachters sneller kunnen vrijkomen. 

Niet minder dan 1.000 plegers van zedenfeiten kregen een strafvermindering, 100 verkrachters kregen zelfs een vrijlating uit de gevangenis. Toch weigerde de Spaanse minister van Gelijkheid, Irene Montero (Podemos), te erkennen dat de wet een grote fout was. In plaats daarvan wees ze naar “seksistische rechters” als oorzaak van het debacle. 

Verkiezingsnederlaag

De rechtse partijen grepen de wet althans aan om van de gemeenteraadsverkiezingen van vorige maand een referendum over de linkse regering te maken. Het resultaat was een rampzalige verkiezingsuitslag voor Podemos. Ook de socialistische partij leed verliezen. Zij werd in de meeste grote steden van de macht verdreven. 

Nu de Spanjaarden op 23 juli naar de stembus trekken om een nieuwe regering te verkiezen, wijzen alle opiniepeilingen op het feit dat de kiezer niet moet weten van de woke wetgeving die door de regering Sánchez werd ingevoerd. 

Rechtse coalitie

De partij Vox heeft er een erezaak van gemaakt om de woke ideologie met wortel en tak “uit te roeien.” Hoewel ze in het verleden nooit met de Partido Popular (PP) heeft geregeerd, wijzen de coalities op lokaal niveau op een eventuele samenwerking tussen de twee rechtse partijen. 

Ook de PP voert campagne tegen wokeness. Na haar verkiezingsoverwinning op lokaal niveau, bekijkt de partij momenteel hoe ze de “transgenderideologie” in steden en gemeenten een halt kan toeroepen. 

Het belooft spannend te worden in het Zuid-Europese land. Een coalitie tussen de PP en Vox zou premier Sánchez uit het zadel hijsen én een einde maken aan de opmars van wokeness in Spanje. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen