Het leven wordt weer duurder en de prijzen blijven stijgen. Zelfs het kraantjeswater kent een hoger prijskaartje, hoewel we zelf minder verbruiken. Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) vertelt dat ondanks de automatische loonindex het er naar uitziet dat de Vlaming niet alle goederen meer zal kunnen betalen. “Steeds meer consumenten ondervinden problemen bij het betalen van essentiële goederen en diensten”, besluit Van Lommel.
Statistiekbureau Statbel bevestigde onlangs dat de prijzen maar blijven stijgen. In juli werd het leven 3,64% duurder. Ook het kraantjeswater ondervindt een stijging, hoewel we zelf veel minder gebruiken en proberen te besparen.
Hoeveel stijging kunnen we nog aan, en kan de inflatie nog toenemen?
“Belangrijk om op te merken is dat de inflatie niet in verhouding staat tot de economische groei. Dat betekent dat ons land verarmt, want het planbureau voorspelde voor 2024 een economische groei van 1,4% tegenover een inflatie nu van 3,64%.”
“In België is de koopkracht beschermd door de zogeheten automatische index, waarbij lonen (jaarlijks) en ambtenarenlonen/pensioenen/uitkeringen (bij overschrijding spilindex 2%) worden verhoogd. Op zich is dit een goede maatregel, maar het is beter om hoge inflatiecijfers af te toppen en te voorkomen. De eerdere inflatiepiek was voornamelijk te wijten aan de energiecrisis, maar die ligt inmiddels achter ons. Inflatie kan zeker nog verder toenemen en kent in theorie geen plafond.”
“De minste geopolitieke spanning is al voldoende om een invloed te hebben op de inflatie. De energiecrisis of het tijdelijk tekort aan grondstoffen na de COVID-periode waren daar een voorbeeld van. Onze economie moet slagkrachtig genoeg zijn om schokken op te vangen.”
“Onze economie wordt te weinig strategisch bekeken door de regeringen in ons land. Het is meestal gewoon ‘go with the flow’, met alle gevolgen van dien. Nee, we moeten niet richting Europa kijken om de inflatie op te lossen. We moeten vooral doen wat we zelf kunnen. Op het einde van de rit is het toch ieder land voor zich.”
Ook essentiële goederen en diensten blijven stijgen. Zal de Vlaming sommige goederen niet meer kunnen betalen?
“Ondanks de automatische loonindex ziet het daar wel naar uit. Het begint in eerste instantie bij het laten van een aantal luxegoederen en -diensten (zoals duurdere artikelen, restaurantbezoeken, …), maar hoe langer hoe meer consumenten ondervinden problemen bij het betalen van die essentiële goederen en diensten. En dan is er toch grondig iets aan de hand.”
“Zo neemt het verwerven van een eigen woning een steeds een grotere hap uit het inkomen, waardoor het budget voor essentiële goederen en diensten verkleint. Het feit dat de prijzen van woningen in de voorbije decennia veel sterker zijn gestegen dan de inkomens, bewijst dit. Met de absurde verplichte maatregelen (zoals de energietransitie, verplichten renovatie, …) zal dit alleen maar erger worden.”
Daarnaast werd het kraantjeswater opnieuw duurder. In Limburg hadden 5.700 gezinnen in 2023 een afbetalingsplan nodig voor hun drinkwaterfactuur. Hoe kunnen we deze gevolgen beperken?
“Stijgende armoede is de laatste jaren een steeds groter wordend probleem. Hier spreken we over drinkwater, maar ook energiearmoede is al te vaak een onderschat probleem. Ook de werkende klasse komt hoe langer hoe meer in de armoede terecht.”
“Een belangrijke oplossing is mensen meer te doen overhouden onderaan de streep. Dat betekent meer netto uit bruto halen. Niet voor niets dat het Vlaams Belang is blijven pleiten voor de verhoging van de belastingvrije som tot het niveau van het leefloon en de verschuiving van een aantal belastingschijven in de personenbelasting. Zolang onze mensen de hoogste belastingen van de EU (en bijna de hoogste van de wereld) blijven betalen en daardoor netto te weinig overhouden, blijft het dweilen met de kraan open.”