9.7 C
Brussel

PVV haalt monsterscore in nieuwe peilingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Nederlandse partij PVV, onder leiding van Geert Wilders, behaalt in de nieuwe peilingen van Maurice de Hond een indrukwekkende score. Als de Nederlanders op dit moment naar de stembus zouden gaan, zou Wilders naar schatting zo’n 52 zetels kunnen winnen. Dit is een toename van 15 zetels ten opzichte van de verkiezingen van november 2023. Aan de andere kant hebben andere partijen, zoals VVD en NSC, aanzienlijke verliezen geleden.

De PVV, al jaren onder leiding van Geert Wilders, lijkt in de meest recente peilingen van Maurice de Hond nog meer steun te krijgen. In vergelijking met de vorige peilingen van 3 februari 2024, is de partij nog eens twee zetels gestegen en staat nu op ongeveer 52 zetels.

De twee grote verliezers in deze peilingen zijn de VVD van Dilan Yesilgöz en de NSC van Pieter Omtzigt. Deze partijen verliezen respectievelijk 11 en 9 zetels in vergelijking met de verkiezingen van 2023. De VVD verliest niets in vergelijking met de laatste peilingen, terwijl de NSC 4 zetels verliest.

Omtzigt

De VVD blijft dus stabiel op 13 zetels staan, terwijl de NSC op 11 blijft. De belangrijkste reden hiervoor is de terugtrekking van Omtzigt uit de regeringsformatie. PVV, NSC en VVD waren samen met de BBB betrokken bij het vormen van een nieuwe, rechtse Nederlandse regering. De NSC weigert nu deel te nemen aan een regering waar Geert Wilders mogelijk premier kan worden, wat duidelijk een negatief effect heeft op de partij.

De kiezers van de NSC zijn duidelijk niet tevreden met de beslissing van Omtzigt. Volgens De Hond is 35 procent van deze kiezers het oneens met de breuk tussen de partijen, terwijl 43 procent neutraal reageert. Ondanks dit wil 53 procent van de Nederlanders dat de vier partijen toch proberen om zich te verzoenen.

Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen