10.4 C
Brussel

PVDA wil samenwerking met Vooruit in 2024

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De extreemlinkse partij PVDA reikt de hand naar Vooruit voor de verkiezingen van 2024. Zo schrijft Het Laatste Nieuws. “Ik snap Conner Rousseau zijn strategie niet. Het is algemeen geweten dat hij een coalitie wil met N-VA”, aldus partijvoorzitter Raoul Hedebouw.

Deze week maakte PVDA zich niet populair bij hun beoogde partners door te stellen dat ook gewone parlementariërs het pensioenplafond omzeilden en daar in 2013 bewust mee instemden. In 2024 heeft de partij echter wel coalitiepartners nodig als ze willen deelnemen aan de regering. “Wij moeten volledig doorbreken, en dat betekent ook verantwoordelijkheid kunnen nemen en beleid kunnen voeren, en daarvoor hebben we partners nodig”, zegt Hedebouw.

Daarom reikt PVDA de hand naar de linkse partijen, waarvan de belangrijkste, volgens de peilingen althans, Vooruit lijkt te zijn. Volgens Hedebouw loopt de partij al twee jaar achter de N-VA en partijvoorzitter Bart De Wever aan. “Het is algemeen geweten dat De Wever en Rousseau een coalitie willen vormen in 2024”, zegt de partijvoorzitter. Met Voortuit ziet hij echter ‘een toekomstalliantie.’ “Ik wil in discussie gaan met Conner, bekijken hoe we in 2024 positieve veranderingen kunnen doorvoeren.”

Klimaatelitarisme en arrogantie

Groen lijkt voor Hedebouw dan weer een veel moeilijkere partner te zijn en beticht hen van klimaatelitarisme. “Het zal gemakkelijker zijn met Vooruit om op socio-economisch vlak akkoorden te vinden.” Wat de Franstalige socialisten van de PS betreft lijkt samenwerking ook lastig. “Het probleem met de PS is dat dat een heel arrogante partij is en we mogen niet onder stoelen en banken steken dat een dialoog tussen PS en PVDA moeilijk is”, aldus Hedebouw.

De partijvoorzitter geeft ook toe dat het zeer moeilijk zal zijn om op regionaal en federaal niveau mee te besturen. Op lokaal niveau zien ze echter wel mogelijkheden. “Daar kunnen we krachtsverhoudingen uitbouwen om terecht te komen in coalities”, zegt Hedebouw. Naast Zelzate kijkt hij vooral naar Charleroi, Herstal, Seraing en Sint-Gillis. Ook daar zal het echter moeite kosten om coalitiepartners te vinden.

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen