22.2 C
Brussel

PS eist nu toch ontslag Lahbib: moeder tegenbetogers opgepakt

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze donderdag maakte HLN bekend dat de moeder van twee uitgeweken Iraanse oppositieleden die op 13 juni werden gefilmd tijdens een tegenprotest in Brussel werd opgepakt en verhoord door de Iraanse veiligheidsdiensten. Zo komt minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) haar positie alsnog in het gedrang. PS eist nu alsnog haar ontslag, zo meldt HLN.

Woensdag sloot Vivaldi de rangen rond Lahbib. Na initieel verzet van PS en Ecolo koos men ervoor de Vivaldi-regering te redden. Het zag ernaar uit dat Lahbib de vertrouwensstemming in de Kamer ging overleven. “Pure mentale foltering”, getuigen de twee oppositieleden over de brutale aanpak van hun moeder door het Iraanse regime.

“Door de naïeve minister is onze veiligheid én die van onze familie in Iran schade toegebracht”, wijzen ze Lahbib met de vinger. Door de nieuwe onthullingen gaat de PS nu toch de andere richting uit, en is het mogelijk dat de MR-politica dient op te stappen als minister.

Zorgt de PS voor val van Lahbib?

PS-fractieleider in de Kamer Ahmed Laaouej vraagt nu opnieuw het ontslag van Lahbib. “Als dit allemaal waar is, is het bijzonder ernstig. We doen een beroep op de persoonlijke verantwoordelijkheid van de minister van Buitenlandse Zaken”, zegt Laaouej in HLN. “Mensen lopen momenteel gevaar in Iran vanwege de visa die ze heeft uitgereikt. We vragen haar een stap opzij te zetten.”

De korte motie waarin het vertrouwen in de minister van Buitenlandse Zaken gevraagd wordt, komt als eerste ter stemming. Indien deze het niet haalt, volgen de moties van wantrouwen van de oppositie. Naast het ontslag van Lahbib eist het Vlaams Belang ook het ontslag van premier Alexander De Croo (Open Vld).

BRON:HLN
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen