In Israël zijn massale protesten uitgebroken door omstreden juridische hervormingen. Premier Benjamin Netanyahu van de Likud-partij heeft aangekondigd dat hij de controversiële hervormingen doorzet, ondanks de publieke weerstand en tegenstand van sommige ministers, zo meldt onder andere NOS. De Israëlische president heeft zich tegen de hervormingen gekeerd. Yoav Gallant, de minister van Defensie, werd ontslagen nadat hij zich negatief uitliet over de hervormingen.
De hervormingen hebben betrekking op de juridische sector en zouden onder meer de onafhankelijkheid van rechters beperken en de macht van de premier vergroten. De protesten worden breed gedragen en komen vanuit verschillende groepen in de samenleving. De afgelopen dagen zijn duizenden Israëli de straat op gekomen om te protesteren.
Veel Israëli zijn bezorgd dat deze hervormingen de democratie in het land in gevaar brengen. De protesten tegen de hervormingen zijn niet alleen gericht tegen Netanyahu en zijn regering, maar ook tegen het Israëlische politieke systeem als geheel. Demonstranten eisen dat de regering de belangen van het volk vertegenwoordigt en dat de democratische principes worden gerespecteerd.
Protest binnen de regering van Netanyahu
De onrust binnen de regering van Netanyahu over de hervormingen is groot. Eerder deze week zette hij de hervormingen nog door, ondanks felle kritiek van onder andere oppositiepartijen en het Israëlische hooggerechtshof. Netanyahu heeft aangegeven dat hij zich nu “persoonlijk met de zaak gaat bemoeien”.
De minister van Defensie, Yoav Gallant, werd ontslagen vanwege zijn opstelling ten opzichte van de hervormingen. Hij was tegen de plannen en zou daarmee tegen de partijlijn van Likud ingaan.
Ook de Israëlische president, Yitzhak Herzog, heeft zich inmiddels uitgesproken tegen de hervormingen en roept op tot een heroverweging. Ook hij krijgt steun vanuit verschillende hoeken. Zo hebben tientallen hoogleraren, advocaten en andere professionals in de juridische sector een petitie ondertekend waarin zij hun zorgen uiten over de plannen.
Bredere onrust in Israël
De hervormingen zijn niet het enige punt van zorg in Israël. Het land wordt al geruime tijd geplaagd door politieke onrust en verdeeldheid. Zo is er al maanden sprake van een patstelling in de vorming van een nieuwe regering en lopen de spanningen tussen Joden en Palestijnen op.
De protesten in Israël hebben ook de aandacht getrokken van internationale waarnemers en organisaties. Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben hun bezorgdheid geuit over de hervormingen en de impact ervan op de democratie in Israël.
De situatie in Israël blijft zorgelijk en de regering van premier Netanyahu staat onder druk. Er lijkt op dit moment weinig uitzicht op een oplossing voor de politieke en maatschappelijke problemen. De hoop is gevestigd op een nieuwe regering, die mogelijk wel in staat is om de problemen aan te pakken.