7.3 C
Brussel

Protest in Georgië tegen Russisch-gezinde regering

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Duizenden aanhangers van de oppositie verzamelden zich zondag in Tbilisi buiten het parlement van Georgië, zo meldt Euronews. Er is een toenemende kritiek op de regering vanwege haar vermeende pro-Russische, autoritaire gedrag. De belangrijkste oppositiegroep, de Verenigde Nationale Beweging, opgericht door de gevangen ex-president Mikheil Saakashvili, riep op tot het protest.

De regering van de regerende partij Georgische Droom wordt ervan beschuldigd tegenstanders gevangen te zetten. De partij zou onafhankelijke media het zwijgen opleggen en in het geheim samenwerken met het Kremlin.

Eerder in maart bleek hoe politieke groeperingen probeerden een valse indruk te wekken dat de Georgische samenleving meer verdeeld was over belangrijke kwesties, zoals het EU-lidmaatschap, dan in werkelijkheid het geval was. Experts suggereerden dat het Kremlin erachter zat. De Verenigde Staten kondigden vorige week nog aan dat zij vier Georgische rechters weggestuurd hadden. Zij zouden hun positie misbruikt hebben om de belangen van een oligarch te dienen.

“De regering wordt gecontroleerd vanuit Moskou en het is onze plicht ons vaderland te redden van Russische bandieten”, zei voormalig president Guiorgui Margvelashvili. “Wij zijn vrijheidslievend, wij maken deel uit van de Europese familie, wij verwerpen de Russische slavernij.”

Onder druk van massaprotesten heeft de regering vorige maand een op het Russische model geïnspireerd wetsontwerp ingetrokken. Dit wetsontwerp zou ngo’s en media die meer dan 20% van hun financiering uit het buitenland halen, te classificeren als “buitenlandse agenten”.

Kandidaat voor EU-lidmaatschap

De demonstranten zwaaiden met Georgische, Oekraïense en EU-vlaggen. Zij eisen de “vrijlating van politieke gevangenen en de uitvoering van hervormingen” die de EU nastreeft om Tbilisi de status van kandidaat-lidstaat te verlenen.

Samen met Oekraïne en Moldavië vroeg Georgië het EU-lidmaatschap aan enkele dagen nadat de Russische invasie van Oekraïens grondgebied eind februari 2022 begon. In juni verleende de EU Kiev en Chisinau de officiële status van kandidaat-lidstaat. De EU vroeg Tbilisi echter om eerst hervormingen door te voeren.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen