1.8 C
Brussel

Progressief-feministische website Jezebel stopt ermee

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Jezebel, het progressief-feministisch online tijdschrift uit de VS, houdt het voor bekeken. Door kelderende inkomsten was het dochterbedrijfje van G/0 Media zo goed als failliet. Geen enkele koper bleek geïnteresseerd in een overname. Dat meldt de Daily Press.

Jezebel ontstond in 2007 als onderdeel van Gawker Media. 16 jaar lang publiceerde het stukken over onder andere feminisme, #MeToo, ‘genderpolitiek’ en progressief gekleurde popcultuur. Termen als ‘rape culture’ en ‘body shaming’ werden gepopulariseerd door de website.

Volgens de topman van moederbedrijf G/0, Jim Spanfeller, werd de publicatie van Jezebel opgeschort na een mislukte zoektocht naar een koper voor de website. Naar verluidt sprak men verschillende potentiële overnemers aan, maar niemand bleek geïnteresseerd in de progressief-feministische site.

Jezebel niet alleen in de vergeetput

De Amerikaanse website is lang niet de enige progressieve publicatie die de afgelopen jaren haar deuren moest sluiten. Bitch Media, een andere prominente feministische speler in de VS, stopte er vorig jaar ook mee na 25 jaar te hebben bestaan. The Lily, een onafhankelijk onderdeel van de Washington Post dat sprak over gender en identiteit, werd ontbonden door haar moederbedrijf.

Ook in Vlaanderen verdween een soortgelijke publicatie in de vergeetput. Op 17 december 2019 hield Charlie Magazine het voor bekeken. Ze stonden bekend om hun stukken rond ‘inclusie’, feminisme en ‘body-positivity’.

Allemaal kampten ze met financiële problemen. Advertentie-inkomsten en het aantal abonnees waren te gering om de kosten te dekken. Eenmaal de overheid of hun moederbedrijf de subsidiekraan dichtdraaide, legden ze de boeken neer.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen