5.5 C
Brussel

Prof Mattias Desmet trekt naar Raad van State tegen UGent

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vandaag kondigde de advocaat van professor Mattias Desmet aan naar de Raad van State te stappen tegen de UGent. Dat meldt VRT NWS. De beslissing van de universiteit om zijn handboek van psychologie niet langer toe te laten in opleidingen zal er dus aangevochten worden.

UGent-professor Mattias Desmet trekt naar de Raad van State omdat zijn handboek “Psychologie van het totalitarisme” er niet langer gebruikt mag worden. Zo meldt zijn advocaat Walter Van Steenbrugge. Die meent dat het gaat over een “beslissing die het lessenpakket van mijn cliënt aanzienlijk reduceerde en zijn reputatie als lesgever ernstig schaadde”.

Desmet werd bekritiseerd na uitspraken die hij gedaan had bij de radicale Amerikaanse podcasthost Alex Jones en bij voormalig Fox News-presentator Tucker Carlson. In eigen land was hij zeer kritisch voor het gevoerde coronabeleid. Hoewel de Gentse universiteit Desmet wel in dienst hield, besliste de Commissie voor de Wetenschappelijke Integriteit in februari wel dat hij “verouderde wetenschap” hanteerde.

Afgewezen beroep

De Commissie besloot verder dat de professor ‘bijkomende perspectieven’ moest respecteren in het vak Cultuur- en Maatschappijkritiek en dat hij voor dat vak nog maar 50% van de hoorcolleges mocht onderwijzen. Desmet ging niet akkoord en vroeg een onderhoud met de Raad van Bestuur van de universiteit. Die vraag werd op 3 maart afgewezen en verklaarde het beroep “onontvankelijk.”

“Gezien mijn cliënt de kans niet kreeg zich te verdedigen tegenover de universiteit, werd de beslissing van 25 januari 2023 aangevochten bij de Raad van State”, laat Van Steenbrugge weten. “Deze procedure werd ingesteld op 25 maart 2023 en is nu hangende bij de Raad van State.”

BRON:VRT NWS
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen