13.2 C
Brussel

Presidentsverkiezingen in Montenegro: EU of Rusland?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op 19 maart 23 vonden presidentsverkiezingen plaats in Montenegro. Aangezien geen van de kandidaten de absolute meerderheid van de stemmen behaalde, zal op 2 april een tweede ronde georganiseerd worden. Huidig president Milo Djukanovic behaalde de meeste stemmen, maar krijgt ook te maken met heel wat kritiek, zo meldt NOS.

Milo Djukanovic behaalde 35 percent van de stemmen tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Montenegro. Hij moet echter heel wat kritiek slikken. Tegenstanders van de pro-Westerse politicus beschuldigen hem en zijn Democratische Partij van Socialisten (DPS) van corruptie en banden met de georganiseerde misdaad.

De toekomst: EU of Rusland?

Kiest Montenegro voor een toekomst als onafhankelijk lid van de Europese Unie, of verscherpen ze de banden met Rusland en hun buurland Servië? Als men het aan president Djukanovic zou vragen, is dit de kwestie waar deze verkiezingen om draaien.

Montenegro is een kandidaat-lidstaat van de EU. In 2008 vroeg het land het EU-lidmaatschap aan en twee jaar later bracht de Commissie een gunstig advies uit over de aanvraag. De procedure is echter nog niet afgerond. Sinds 2007 is de Europese Unie de grootste geldschieter in Montenegro met meer dan 610 miljoen euro aan niet-terugvorderbare steun. Dit geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling van het land, maar ook voor de lopende hervormingen in het kader van het toetredingsproces. De EU zou Montenegro met andere woorden maar al te graag incorporeren.

Serven, Bosniërs en Albanezen

Desondanks blijft Montenegro een etnisch verdeeld land. Naast Montenegrijnen (45%) is er ook een grote groep Serviërs (29%) en een kleinere Bosnische (8,6%) en Albaanse (4,9%) gemeenschap. Montenegro werd onafhankelijk van Servië in 2006. Desondanks identificeert bijna een derde van de bevolking zich als Serviër. De Servisch-Orthodoxe Kerk en de Servisch-nationalistische partij hebben er dan ook nog steeds veel aanhang.

Ook Rusland probeert zijn invloed over Montenegro te behouden. Wanneer Montenegro in 2017 officieel lid werd van de NAVO, aanschouwde Moskou dit als een vijandige daad. Het pro-EU-kamp van onder andere de president klagen verder over de invloed van de Servisch-Orthodoxe Kerk en verwijt haar buitenlandse belangen te dienen in plaats van de Montenegrijnse.

Nationalisme in Montenegro

Een noemenswaardige nationalistische partij is er, buiten de Servische, in Montenegro niet. Het politiek debat wordt er gedomineerd door kaderpartijen die veel verschillende soorten kiezers en ideologieën omvat. Zo is er de Democratische Partij van Socialisten (DPS) die nu aan de macht is. Zij is de opvolger van de Montenegrijnse Communistenbond uit de tijden van de Socialistische Republiek na de Tweede Wereldoorlog. Doorheen de decennia is hun ideologie veranderd van pro-Joegoslavisch en socialistisch naar pro-Europees en linksliberaal.

In feite verschilt zij dus niet veel van de op een na grootste partij: ‘Democratisch Montenegro’. Deze tweede partij bekeert zich tevens tot het liberalisme en is, net zoals de DPS niet meer dan een kaderpartij. Op een echte nationalistische partij is het dus nog wachten.

BRON:NOS
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen