6.6 C
Brussel

Presidentskandidaat Turkije trekt zich terug na seksschandaal

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Oppositiekandidaat Muharrem İnce heeft donderdag aangekondigd dat hij zich terugtrekt uit de presidentsverkiezingen, zo meldt onder andere Politico. De terugtrekking zal wellicht ten voordele komen van Kemal Kılıçdaroğlu, die het zondag zal opnemen tegen huidig president Recep Tayyip Erdoğan in Turkije.

De terugtrekking van İnce zal de belangrijkste oppositiekandidaat, Kemal Kılıçdaroğlu, die momenteel nek aan nek ligt met oud-president Recep Tayyip Erdoğan in de peilingen, bevoordelen en het zou Kılıçdaroğlu zelfs in staat kunnen stellen om in de eerste ronde de overwinning op te eisen.

Seksschandaal of samenzwering?

“Ik trek me terug uit de race. Ik doe dit voor mijn vaderland,” zei İnce op een persconferentie, volgens Bloomberg. Eerder donderdag zei het Openbaar Ministerie in Ankara een onderzoek in te stellen nadat een sekstape waarop İnce te zien zou zijn op sociale media was opgedoken. İnce ontkende de authenticiteit van de beelden eind woensdag en zei dat de video “nep” was en onderdeel van een “samenzwering”.

İnce deed dit jaar op het laatste moment mee aan de race onder de nieuwe Memleket Partisi, die hij in 2021 oprichtte na een ruzie met Kılıçdaroğlu. Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2018 versloeg Erdoğan İnce, die toen kandidaat was van de belangrijkste centrumlinkse oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP), in de eerste ronde met 52,6 procent van de stemmen.

Gevolgen voor de presidentsverkiezingen in Turkije

İnce, die momenteel rond de 2 procent scoort, heeft stemmen onttrokken aan de belangrijkste oppositiekandidaat. Kılıçdaroğlu wordt gesteund door een coalitie van zes linkse en rechtse partijen die zich verenigen tegen Erdoğan. Door zijn terugtrekking uit de race zou Kılıçdaroğlu, die momenteel 49 procent van de stemmen haalt, de race in de eerste ronde kunnen winnen van Erdoğan.

Erdoğan, die in de peilingen achterblijft met 46 procent van de stemmen, staat zondag voor de zwaarste herverkiezingsstrijd van zijn 20-jarige bewind, nu Turkije worstelt met een enorme inflatie. Als geen van beide kandidaten in de eerste ronde meer dan 50 procent haalt, worden de verkiezingen op 28 mei gehouden.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen