13.3 C
Brussel

Premier van Spanje roept verkiezingen uit na slechte resultaten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De socialistische premier van Spanje Pedro Sánchez zei maandag dat hij het parlement zou ontbinden en op 23 juli vervroegde verkiezingen zou uitschrijven, een dag nadat de conservatieven en nationalisten in de regionale en gemeentelijke verkiezingen een sterke winst boekten, zo meldt onder andere Politico.

Spanje zou voor het eind van het jaar algemene verkiezingen houden, maar de socialistische leider kondigde zijn besluit om de datum te vervroegen aan na de lokale verkiezingen van zondag, waarbij zijn partij in het hele land zware verliezen leed.

Slechte resultaten voor de socialisten

In een televisieverklaring nam Sánchez persoonlijk de verantwoordelijkheid op zich voor de slechte resultaten van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen, die werden afgesloten met bijna alle grootste steden van het land in handen van de centrumrechtse Partido Popular (PP), waaronder het oude socialistische bolwerk Sevilla.

“Deze resultaten suggereren dat de Spanjaarden duidelijk moeten maken welke politieke krachten zij het voortouw willen nemen”, aldus Sánchez, die eraan toevoegde dat het tijd was om het volk “het woord te laten nemen en de politieke richting van het land te bepalen”.

De Spaanse wet schrijft voor dat de stemming 54 dagen na de ontbinding van het parlement moet plaatsvinden, wat betekent dat de premier maar heel weinig tijd heeft om zijn huidige politieke tegenslagen te keren en gedemotiveerde linkse en ontgoochelde gematigde kiezers te verleiden.

Naar een rechtse coalitie in Spanje?

Hoewel de kandidaten van de PP zondag in de meeste Spaanse steden hebben gewonnen, zijn ze er niet in geslaagd een absolute meerderheid te behalen. Om de stadhuizen in het hele land onder controle te krijgen, zal de centrumrechtse partij coalities of pacten moeten sluiten met de rechtse VOX-partij.

Op hun Twitter-kanaal bedankte Vox haar kiezers, nadat zij het aantal gemeenteraadsleden konden verdrievoudigen tegenover 2019: “VOX is de snelst groeiende partij in Spanje! Dankzij de miljoenen Spanjaarden die hun vertrouwen in ons hebben gesteld. We zullen u niet teleurstellen.”

¡Ya hemos pasao!

Het grootste deel van dit jaar lag de extreem-linkse populistische partij Podemos overhoop met de nieuwe linkse beweging Sumar, die wordt geleid door Yolanda Díaz, de Spaanse minister van Arbeid. Maar het Spaanse kiesstelsel bestraft ‘split tickets’, en zondag werd deze realiteit duidelijk toen Podemos uit verschillende regionale parlementen werd weggevaagd en de bondgenoten van Díaz ondermaats presteerden.

Het kortere tijdsbestek zet dus extreem veel druk op Spanje’s gebroken extreemlinks. Kort nadat Sánchez zijn aankondiging had gedaan, zei Díaz dat ze de uitdaging aanging om de verschillen tussen uiterst links op te lossen en “het zwarte Spanje” van rechts te verslaan. Podemos secretaris-generaal Ione Belarra reageerde door de onmiddellijke opening van onderhandelingen met Sumar aan te kondigen om tot een akkoord te komen.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen