Begin deze week werd ontdekt dat Bpost naast haar krantencontract nog meer overheidscontracten waren die niet volledig klopten. Nu blijkt dat Bpost jaren te veel aangerekend heeft voor bepaalde diensten die aan de overheid geleverd werden, dat meldt De Tijd. De reputatie en het aandeel van het postbedrijf krijgt een dreun. De affaire krijgt sowieso nog een staartje.
Na de bekendmaking van de vermoedelijk illegale marktafspraken over krantenbedeling, staan nu ook andere contracten ter discussie. Een audit van de postgroep toont aan dat de federale overheid mogelijk te veel betaalde aan Bpost, waardoor de winstmarge veel hoger lag dan normaal.
De onzekerheid resulteert in het schrappen van de prognoses voor 2023. Hiermee komt er een vraagteken te staan bij de winst van 25 tot 50 miljoen euro. Het aandeel ging dinsdag met een vijfde de diepte in.
De contracten van postbedrijf Bpost waar overmatig winst is op gemaakt:
Eén van de contracten waar Bpost winst op maakte is het ‘kassierscontract’. Dat stelt dat Bpost de 679-rekeningen beheert, rekeningen voor het betalen van boetes en verschuldigde btw. Het contract is 38 miljoen euro waard maar de kosten van Bpost liggen aanzienlijk lager waardoor het postbedrijf meer dan 30 miljoen euro winst heeft kunnen maken.
Ook staat Bpost in voor de productie van nummerplaten. Het Rekenhof leverde daarover een vernietigend rapport af. Volgens de analyse zou de uitbesteding van deze taak aan Bpost niet zuiniger verlopen dan in overheidsbeheer. De analyse stelt dat alleen Bpost beter is geworden door de uitbesteding.
Ook de subsidies rond de krantenbedeling staan ter discussie. “Bpost is steeds meer een stinkend potje”, reageerde ook Vlaams Belang-kopman Tom Van Grieken. “Fraude met belastinggeld moet terugbetaald worden, maar ook: de overheid dient geen krantenbedeling te subsidiëren. 175 miljoen kost dat elk jaar. Schaf dat af!”