8.6 C
Brussel

Poolse regering arresteert oppositiepolitici

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Op dinsdagavond heeft de liberale regering onder premier Donald Tusk meerdere nationalistische oppositiepolitici gearresteerd, in het presidentiële paleis. President Andrzej Duda was op dat moment afwezig. Oud-premier Mateusz Morawiecki (PiS) spreekt zelfs van een staatsgreep, waarbij hij benadrukt dat dit de eerste keer is sinds het Sovjet-bewind dat Polen worden gearresteerd vanwege hun politieke overtuigingen. Dit meldt Remix.

Mateusz Morawiecki, voormalig premier voor de nationalistische oppositiepartij Recht en Rechtvaardigheid, noemt de politieke arrestaties door de regering-Tusk “een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Polen.” De arrestanten zijn twee partijgenoten: oud-minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Kamiński en zijn plaatsvervanger Maciej Wasik. Ze waren door president Duda, ook een partijgenoot, uitgenodigd om naar het presidentiële paleis te komen. Eenmaal daar werden ze gearresteerd door bewapende agenten.

President Duda, die op dat moment een vergadering had met afgevaardigden uit Wit-Rusland, verklaart woedend te zijn. De spanning tussen de liberale Tusk en de nationalistische Duda is al enkele maanden merkbaar. Tusk beweert dat Duda ook tegenwerkte bij de arrestaties van de twee politici.

Politieke gevangenen

Morawiecki en PiS-partijleider Jaroslaw Kaczyński spreken van een politiestaat en benadrukken dat dergelijke arrestaties ongehoord zijn sinds de val van het communisme in Oost-Europa. Volgens Kaczyński zijn de twee nationalistische politici opgepakt vanwege hun strijd tegen binnenlandse corruptie. Hij concludeert dat er geen orde meer is in Polen.

Voormalig minister Kamiński is intussen in hongerstaking gegaan. De twee politici zitten nog steeds vast in de gevangenis. Officieel zijn ze gearresteerd voor machtsmisbruik. Hoewel de twee in 2015 betrokken waren bij een schandaal, kregen ze destijds gratie van president Duda, waardoor de recente aanhouding als onwettig wordt beschouwd. Protestacties tegen de Poolse regering zijn momenteel aan de gang, evenals een manifestatie voor de deuren van de gevangenis waar de twee vastzitten.

BRON:Remix
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen