21.4 C
Brussel

Ponthier (Vlaams Belang): “Sinds wanneer is nieuw leven een probleem?”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Ooit was de christendemocratische beweging een tegenstander van opportuniteitsabortussen (ingrepen omwille van bijvoorbeeld ‘geen kinderwens of ‘voltooid gezin’), maar die tijden zijn veranderd. Nationaal CM-voorzitter Luc Van Gorp loopt volgens HBvL momenteel zelfs enthousiast stage in het Limburgse abortuscentrum aan de Hasseltse ring. Limburgs Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) krabt in de haren: “Wanneer zijn wij beginnen te kijken naar nieuw leven als een probleem?”

Maar liefst tien abortussen per dag. Dat regelen ze in het Limburgse abortuscentrum in Hasselt van ‘vzw Luna’. Tien abortussen per dag is goed voor duizenden dode baby’s op één jaar of circa 20% van het Belgische totaal. Dat totaal ligt op een 16.700 baby’s. Luna heeft vier abortuscentra in elke Vlaamse provincie behalve Vlaams-Brabant.

Luc Van Gorp, voorzitter van gezondheidsfonds CM, is er deze week ‘stagiair’. Hij is zeer enthousiast over zijn rol. “Ik vind het gewoon belangrijk om het taboe te doorbreken”, zegt hij in HBvL. Hij haalt ineens ook alle bekende ‘Nirvana-sofismen’ aan ter verdediging van de ingreep, ook wel gekend als ‘appeals to futility’, namelijk dat je een bepaald gebruik niet mag trachten beteugelen omdat mensen het toch altijd zullen proberen. “Willen we terug naar de tijd met zwangere vrouwen in achterkamers met het risico op zware infecties?”, vraagt Van Gorp zo. “En dokters die vervolgd werden omdat ze hen wilden helpen?”

Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) stelt zich echter enkele andere vragen. “Tien abortussen per dag in Hasseltse abortuskliniek”, tweet Ponthier. “En de voorzitter van de CM (CHRISTELIJKE Mutualiteit) vindt het prima zo! Persoonlijke bedenking: Wanneer zijn wij beginnen te kijken naar nieuw leven als een probleem?”

Taboes

Een taboe dat Van Gorp in ieder geval en bovendien niet tackelt, zijn de grote misconcepties rond abortus, namelijk dat het een belangrijke hefboom is voor de gezondheid van moeders die in levensgevaar kunnen zijn, een remediëring na verkrachting of een gelijke-kansen-instrument voor would-be-tienermoeders.

“Het blijft een hardnekkige mythe dat het vooral tienermeisjes zouden zijn die ongewild zwanger worden”, schreef Sensoa zelf nog bij het laatste cijferrapport van de Evaluatiecommissie. In 2021 was de gemiddelde leeftijd van alle abortuscliënten 29 jaar. De meest aangehaalde redenen waren “geen kinderwens”, “voltooid gezin” en “te jong”.

BRON:HBvL
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen