14.7 C
Brussel

Ponthier over Smet en Close: “Hypocrisie ten top”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Kamerlid Annick Ponthier (Vlaams Belang) heeft veel kritiek voor Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en Brussels staatssecretaris voor Internationale Aangelegenheden Pascal Smet (Vooruit) na de recente Iraanse chantagepolitiek. Eerder deze week nodigden zij de extremistische burgemeester van Teheran, Alireza Zakani, uit in de hoofdstad. Wekenlang hing in Brussel een heel grote poster op voor de Kamer van Olivier Vandecasteele, om dan doodleuk Vandecasteeles ontvoerders uit te nodigen, zo luidt de kritiek nu. “Hypocrisie ten top”

Eerder dit jaar werd een omstreden deal beklonken tussen België en Iran. Die deal laat toe dat gevangenen worden uitgewisseld. Concreet ging het om de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele. Hij werd ten onrechte gevangengezet en pas vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van de Iraanse diplomaat-terrorist Assadollah Assadi. Maar alsof dit nog niet genoeg was, strooide men in Brussel zout in de wonde door Iraanse overheidsfunctionarissen en zelfs spionnen/’veiligheidsagenten’ samen met hen uit te nodigen. Die laatstgenoemden trokken zelfs naar een tegenbetoging om foto’s te nemen van de manifestanten.

Hypocrisie na chantagepolitiek

De uitwisselingsregeling “was voor ons een onaanvaardbare deal”, reageerde Ponthier donderdag voor de camera van V-NIEUWS. “We hebben een onschuldige gevangene, Olivier Vandecasteele, ingeruild voor een terrorist die hier veroordeeld werd op ons grondgebied. […] We geven op die manier aan Iran een signaal dat hun chantagepolitiek lijkt te werken.”

En de uitnodiging van de burgemeester van Teheran drie weken later noemt Ponthier “hypocrisie ten top”, zo klonk het tot slot. “Wij rollen hier de rode loper uit voor een verantwoordelijke, een vertegenwoordiger van een terreurregime. Dat is onaanvaardbaar wat ons betreft. We moeten absoluut de diplomatie [met Iran] vervangen door keiharde sancties.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen