De afgelopen negen maanden is het aantal illegale migranten dat de Poolse grens oversteekt, bijna verdrievoudigd. Veel van die migranten zijn bovendien niet-Europees. Premier Donald Tusk heeft daarom besloten het recht op asiel tijdelijk op te schorten. Dat meldt De Tijd.
Poolse premier Donald Tusk heeft aangekondigd dat Polen het asielrecht tijdelijk zal opschorten in een poging om het aantal illegale grensovergangen terug te dringen. De druk op de Poolse grenzen is in 2024 immers aanzienlijk toegenomen.
Verdrievoudiging van illegale migratie
In de eerste negen maanden van 2024 registreerde de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex 13.200 pogingen om de Poolse grens illegaal te passeren. Dat is bijna een verdrievoudiging ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. De migranten zijn voornamelijk afkomstig uit Oekraïne, Syrië en Somalië.
Volgens Tusk manipuleren Wit-Rusland en Rusland het asielrecht door migranten opzettelijk naar Polen te sturen om zo de regering in Warschau en de EU te ondermijnen. Daarom zullen migranten die illegaal de grens vanuit Wit-Rusland oversteken, niet langer in aanmerking komen voor asiel.
Falend Europees migratiebeleid
De Poolse premier heeft ernstige twijfels over het migratiebeleid van de EU. Zo is er recent een nieuw migratiepact gesloten dat in 2026 van kracht moet worden. “We gaan geen enkel Europees concept dat onze veiligheid bedreigt, uitvoeren. En ik denk daarbij aan het migratiepact”, stelde Tusk.
Ook in Nederland, Hongarije, Duitsland en Denemarken stelt men zich vragen over het Europese migratiebeleid. Duitsland voerde zo opnieuw grenscontroles in, die zeer succesvol lijken te zijn.
Migratie opt-out
Nederland en Hongarije stuurden een brief aan de Europese Commissie om niet langer gebonden te zijn aan het falende Europese opengrenzen-migratiebeleid; een zogenaamde migratie opt-out.
Ook Denemarken is niet gebonden aan de Europese asiel- en migratieregels, waardoor het land de asieldruk wel goed kan beheersen. Het Vlaams Belang heeft reeds een ontwerpbrief opgesteld voor een dergelijke opt-out, maar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) lijkt deze niet te willen ondertekenen.
Lees ook:
Vlaams Belang wil Europese migratie opt-out: ontwerpbrief alvast opgesteld