11.5 C
Brussel

Polen en Hongarije verbieden graaninvoer uit Oekraïne

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na Polen heeft ook Hongarije aangekondigd de invoer van Oekraïens graan tijdelijk stop te zetten, zo meldt onder andere Euronews. In Polen kwam het besluit na protest van de Poolse boeren. In Hongarije werpt men op dat de belastingvrije graaninvoer uit Oekraïne de Hongaarse boeren in gevaar brengt.

Polen en andere buurlanden van Oekraïne waren overeengekomen om te helpen graan uit Oekraïne op de wereldmarkten te krijgen nadat de Russische invasie vorig jaar de uitvoer blokkeerde. Dat standpunt is aan het verschuiven nu een deel van het aanbod zich opstapelt in Oost-Europa, wat deze maand protesten van Poolse boeren uitlokte.

Gevaar voor Polen en Hongarije

De opschorting zal van kracht zijn tot 30 juni “bij gebrek aan wezenlijke EU-maatregelen”, zei het ministerie van Landbouw in Boedapest in een verklaring. Polen stopte de invoer van graan en sommige andere voedselproducten uit Oekraïne om een “crisis van de landbouw” af te wenden, zei Jaroslaw Kaczynski, leider van de regerende partij, eerder op zaterdag.

“Als de huidige markttrends aanhouden, zou dat ernstige schade toebrengen aan de Hongaarse landbouw”, zei de Hongaarse minister van Landbouw Istvan Nagy in de verklaring. De goedkopere Oekraïense landbouw ondermijnt de Hongaarse producenten van pluimvee, eieren, honing, graan en oliehoudende zaden, zei hij.

Waar blijft de Europese Unie?

Hongarije riep de Europese Unie op om “de volledige belastingvrije behandeling van Oekraïense goederen en de werking van de solidariteitscorridors te overwegen”.
Polen “zal Oekraïne blijven steunen,” zei Kaczynski op een bijeenkomst op zaterdag. “We hebben echter de plicht om onze burgers en boeren te beschermen en een crisis van onze landbouw te voorkomen.”

Het Oekraïense ministerie van Landbouw zei dat het Poolse besluit in strijd is met een overeenkomst die vorige week in antwoord op de protesten werd bereikt. Die bepaalt dat tarwe, maïs, zonnebloemzaad en raapzaad uit Oekraïne naar Polen kunnen worden verscheept, zolang het vervolgens tegen juli naar andere landen wordt doorgestuurd.

“We begrijpen dat de Poolse boeren met een moeilijke situatie zitten, maar we benadrukken, dat de moeilijkste situatie nu voor de Oekraïense boeren is,” zei het ministerie op haar website. Het stelde voor om in de komende dagen tot een nieuwe overeenkomst met Polen te komen.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen