11.5 C
Brussel

Poetin in crisis: Wagner opent oorlog tegen legerleiding

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vladimir Poetin wordt geconfronteerd met een grote militaire crisis nadat de Russische huurlingenleider van Wagner, Jevgeni Prigozjin, Moskou’s eigen ministerie van Defensie de oorlog verklaarde en beweerde dat Kremlinambtenaren duizenden van zijn soldaten hadden gedood, zo meldt onder andere Politico.

In een verklaring die vrijdagavond werd uitgegeven, zei het veiligheidsagentschap FSB dat het “wettelijk en redelijkerwijs een strafproces was begonnen” tegen de krijgsheer van de Wagner Group “voor het organiseren van een gewapende opstand”. Prigozjin beweerde ondertussen dat hij zijn troepen had teruggetrokken uit Oekraïne en naar het Russische Rostov, en hij zwoer: “Als iemand ons in de weg staat, zullen we alles vernietigen!”

Alea iacta est

In de vroege uren van zaterdagochtend begonnen er video’s te circuleren op sociale media die naar verluidt lieten zien hoe ongeïdentificeerde gewapende mannen gekleed in camouflage Rostov binnenvielen, het administratieve centrum van de regio Rostov, en overheidsgebouwen in beslag namen. De vete tussen Prigozjin en het Russische ministerie van Defensie is al maanden aan de gang, maar lijkt nu tot een kookpunt te zijn gekomen.

De stap komt nadat Prigozjin minister van Defensie Sergei Shoigu ervan beschuldigde “kolossale” tekortkomingen op het slagveld te hebben verborgen voor Poetin, door te beweren dat 2.000 Wagner-mannen zijn gedood als gevolg van aanvallen in opdracht van het Russische ministerie van Defensie. In een latere verklaring op Telegram noemde Prigozhin Shoigu en Valery Gerasimov, chef van de generale staf van de Russische strijdkrachten en de algemene commandant van de oorlog tegen Oekraïne, “criminelen” die “ongeveer 100.000 Russische soldaten hebben vernietigd”.

“We zullen alles om ons heen vernietigen”

In een audio-opname herhaalde Prigozjin zijn dreigement dat zijn troepen alles zouden vernietigen wat in hun weg stond. “Ik waarschuw iedereen nogmaals: we zullen alles om ons heen vernietigen. Je kunt ons niet vernietigen. We hebben doelen. We zijn allemaal bereid om te sterven. Alle 25.000 van ons.”

In reactie op de beschuldigingen van Prigozjin heeft Moskou een sterke ontkenning uitgegeven en een stoet generaals heeft zich opgesteld om Wagner-strijders op te roepen zich terug te trekken. In een video-oproep zei luitenant-generaal Vladimir Aleksejev, eerste plaatsvervangend hoofd van de generale staf van de strijdkrachten, dat Prigozjin niet bevoegd is om bevelen te geven. “Dit is een staatsgreep”, benadrukte hij, “kom tot bezinning!”.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen